Törökméz hozzávalók:
5 tojásfehérje
40 deka cukor
30 deka dió
30 deka méz
0,2 dl citromlé
1 csomag vanília
1 csomag tészta lap
Törökméz elkészítése:
Tisztítsuk meg a diót és egy serpenyőben, 10 percre tegyük forró, ám láng nélküli sütőbe. 2-3 alkalommal keverjük meg és, amikor forró, dörzsöljük át, hogy leváljon a héja.
A kemény habbá vert tojásfehérjét tegyük egy zománcozott edénybe, majd addjuk hozzá a cukrot és a citromlevet. Az edényt egy kis lángra helyezett fémlemezre tegyük és a benne található tojást folytonosan keverjük a habverővel, amíg a hab nem esik ki a tálból. Közben tegyük fel a mézet melegedni, öntsük a tojásfehérjére, majd habverővel verjük erősen, 10 percen keresztül.
A keverék meg fog dagadni és olyan lesz, mint egy lágy hab, mert a méz megvékonyítja a tojásfehérjét, ami nyúlni fog, mint egy kötél. Amikor a hab megtartja az alakját, vegyük le az edényt a tűzről és tegyük bele a vaníliát és a diót.
A masszát nyújtsuk ki (amíg még meleg) egy lapra, tegyünk a tetejére még egy lapot és a tenyereddel gyengén nyomkodjuk meg.
Törökméz egyéb:
2-3 nap után vágjuk fel a törökmézet négyzetekre vagy rombuszokra.
0 hozzászólás