Túrós-mákos töltött kalács hozzávalók:

Tészta:

3 dl víz

10 dkg cukor (nád)

5 dkg olvadt vaj (tisztított -ghí)

1/2 teáskanál só (himalája)

50 dkg liszt (teljes kiőrlésű tönköly)

2,5 dkg (1 csomag szárított) élesztő

Túró töltelék:

25 dkg túró (csökkentett zsírtartalmú)

7 dkg cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)

1 marék mazsola

1 db citrom héja

Mák töltelék:

6 dkg darált mák

5 dkg cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)

1 teáskanál őrölt fahéj

4 evőkanál szilvalekvár (házi)

Túrós-mákos töltött kalács elkészítése:

A tészta összetevők alapján tegyük a kenyérsütő gépbe a vizet, az olvadt vajat, majd szárazanyagokat (liszt, só, cukor, élesztő) és a dagasztás programmal készítsük el a tésztát (ha kézzel készítjük, először 1 dl langyos vízben a cukorral futtassuk fel az élesztőt, majd gyúrjuk össze a tésztát és kelesszük duplájára meleg helyen, fóliával letakarva, hogy ne száradjon ki).

Ha kész a kelesztés, osszuk a tésztát két egyenlő részre és nyújtsuk téglalap alakúra először az egyik tészta darabot, melyet kenjünk meg a túrós töltelékkel és tekerjük fel, a végeit nyomjuk össze.
Nyújtsuk ki a másik tészta darabot is téglalap alakúra, kenjük meg a mákos töltelékkel és tekerjük fel, majd a végeit nyomkodjuk össze.

A két töltött tésztát egyik végénél nyomjuk össze és váltakozva egymást keresztezve tekerjük össze, majd a másik végét is nyomjuk össze.

Hagyjuk pihenni meleg helyen 20 percet.

Gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat), vajazzuk és lisztezzük a tepsit, tegyük rá a fonott kalácsot (ekkor meg lehet kenni a tetejét tojással, vagy tejjel) és süssük aranybarnára (40-45 perc, tűpróba!).

 

Ha koncentráltabb tölteléket szeretnénk, ne kenjük szét a tésztán, hanem halmozzuk egyenletes csíkban a téglalap közepére és tekerjük fel a tésztát.

Egy típusú, vagy más töltelékkel is készíthető.

A képen látható kalács teljes kiőrlésű tönköly lisztből készült.

 

A túrós-mákos töltött kalács receptet Receptműves ajánlotta.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 75 perc