Vadas gomba hozzávalók:
40 dkg gomba
10 dkg sárgarépa
5 dkg fehérrépa
3 dkg karalábé
2 dkg zeller
kis fej vöröshagyma
0,5 dl olaj
1 mokkáskanál só
1 gerezd áttört fokhagyma
1 mokkáskanál reszelt citromhéj
negyed mokkáskanál őrölt babérlevél,
egy csipet őrölt bors
4 dl víz
1 evőkanál barna cukor
3 evőknaál víz
1 evőkanál mustár
1 evőkanál citromlé
1 evőkanál almaecet
Vadas gomba elkészítése:
A vadas gombához 40 dkg gombát folyó víz alatt mossunk meg, vágjuk ketté (vagy ha nagyobb, négyfelé), majd tisztítsunk meg 10 dkg sárgarépát, 5 dkg fehérrépát, 3 dkg karalábét, 2 dkg zellert, és szeleteljük vékony karikákra. Egy kis fej vöröshagymát metéljünk apróra, és egy zománcozott lábasban 0,5 dl olajon dinszteljük üvegesre. Tegyük rá a leveszöldséget, és pirítsuk még pár percig. Utána adjuk hozzá a feldarabolt gombát, 1 mokkáskanál sót, 1 gerezd áttört fokhagymát, 1 mokkáskanál reszelt citromhéjat, negyed mokkáskanál őrölt babérlevelet, egy csipet őrölt borsot, és 4 dl vízzel felengedve, fedő alatt főzzük puhára.
Előzőleg a citromot meleg vízben súroljuk tisztára, és a felét tegyük félre a díszítéshez. Amíg a zöldségek párolódnak, 1 evőkanál barna cukrot szárazon pirítsunk világosbarnára, majd öntsünk rá 3 evőkanál vizet, és oldjuk fel benne a karamellát. Vegyük le a tűzről, és keverjünk hozzá 1 evőkanál mustárt, 1 evőkanál citromlevet, valamint 1 evőkanál almaecetet.
A puhára főtt gombát szedjük ki, a visszamaradt leveszöldséget pedig szitán törjük át. Turmixgéppel ez a művelet néhány másodperc alatt elvégezhető. A zöldségszószt öntsük vissza az edénybe, keverjük bele az ízesített levet, majd vágjuk vastag szeletekre a gombát, és rakjuk rá. Dolgozzunk bele 1 dl előzőleg simára kevert tejfölt, és forraljuk pár percig, hogy az ízek összeérjenek. A természetes aromák kedvelői a tejfölt el is hagyhatják belőle.
Melegen, zsemlegombóccal, burgonyakrokettel, spagettivel, csigatésztával vagy galuskával fogyasszuk.
0 hozzászólás