Vasárnapi reggeli, avagy a felturbózott amerikai palacsinta hozzávalók:
AMERIKAI PALACSINTA MENTÁS CSOKIÖNTETTEL ÉS BODZAMÉZES EPERREL
12 db (egészségesebb összetevők)
Palacsintához:
20 dkg liszt (teljes kiőrlésű)
1 db tojás (bio, vagy szabadtartású)
3 dl tej (gabonatej)
1 mokkáskanál szódabikarbóna
1 mokkáskanál sütőpor (foszfátmentes)
2 evőkanál cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
csipet só (himalája)
olívaolaj (extra szűz) – a kenéshez
Mentás csokiöntethez:
10 dkg mentolos étcsokoládé (70% körüli)
Bodzamézes eperhez:
50 dkg eper
2 dl méz (jó minőségű termelői)
6 „db bodzavirág „tányér”
Vasárnapi reggeli, avagy a felturbózott amerikai palacsinta elkészítése:
1. áztassuk be hideg vízbe 5 percre a bodzavirág tányérkáit (az esetlegesen megbúvó bogarak így a víz felszínére kerülnek), majd meleg vízzel mossuk meg alaposan és csepegtessük le
2. öntsük mély tányérba a mézet és tányérral lefelé nyomkodjuk bele a bodzavirágokat (áztassuk így 2-3 órát, de ha van lehetőség egy éjszakán át)
3. készítsük el a palacsintát, ehhez válasszuk szét a tojást, majd a fehérjét a csipet sóval verjük habbá
4. verjük fel a sárgáját a cukorral, majd adjuk hozzá a tejet, a lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát és keverjük csomómentesre
5. melegítsük fel a serpenyőt, majd kenjük meg enyhén olajjal és egy merőkanállal adagoljuk a sütéshez a palacsintát úgy, hogy kb. 10 cm átmérőjűek legyenek
6. néhány perc alatt süssük aranybarnára mindkét oldalát
7. amíg a palacsinták sülnek, olvasszuk fel a csokoládét kis lángon
8. ha kisütöttük a palacsintákat, díszítsük olvadt csokoládéval, szeljünk rá epret és locsoljuk meg a bodzás mézzel
Praktikák:
– el lehet hagyni a csokoládé öntetet, úgy is nagyon finom
– friss mentalevelekkel is lehet tálalni
– elegendő csak géppel dolgozni, ha így verjük fel a habot fontos a sorrend, először a tojás fehérjét verjük fel a tiszta lapáttal, majd a sárgáját, mivel fordított sorrendben sárgája kerül a fehérjéhez, akkor pedig nem lehet kemény habbá verni
– a képen látható palacsinta teljes kiőrlésű tönköly liszttel készült
A receptet Receptműves küldte. Köszönjük!
0 hozzászólás