Zebratorta csokis krémmel hozzávalók:
A tésztához:
6 tojás
30 dkg porcukor
1,5 dl víz
1,5 dl olaj
37 dkg liszt
1 csomag sütőpor (10 g)
2 púpozott evőkanál kakaó
A krémhez:
4 db tojás
20 dkg kristálycukor
2 csomag vaníliás cukor
20 dkg étcsoki
20 dkg vaj
3 evőkanál rum
2 dl tejszín felverve
A díszítéshez:
olvasztott csokoládé
tejszínhab
eper
Zebratorta csokis krémmel elkészítése:
A tésztához a 6 tojásfehérjét keményre verjük 5 dkg porcukorral.
A csokis krémmes zebratortához a 6 tojássárgáját habosra keverjük 25 dkg porcukorral, folytonos keverés közben belecsorgatjuk a langyos vizet és a langyos olajat. Géppel belekeverjük a lisztes sütőport.
A tésztát kettéosztjuk. Egyik felébe keverjük a kakaót. A felvert tojásfehérjét megfelezve beleforgatjuk a tésztákba (a kakaósba 1-2 evőkanállal többet teszünk).
Tortaformába töltjük az alábbiak szerint: a tortaforma közepébe csurgatunk 2 evőkanál világos masszát, majd rá 2 evőkanál kakaós masszát, s így tovább, amíg elfogy. Nem kell a masszát elkenni, az magától ilyen szép körkörösre fog szétfolyni.
170 fokon kb. 1 óra hosszat sütjük. (Tűpróba javasolt.) Rácson hagyjuk kihűlni.
A krémhez fémüstbe ütjük a tojásokat, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, elkeverjük.
A csokit megolvasztjuk.
Egy edényben 2 ujjnyi vizet forralunk, majd rátesszük az edényt, és gőz fölött habosra keverjük a tojáskrémet.
A gőzről levéve beledolgozzuk az olvasztott csokit és a rumot, majd teljesen lehűtjük. Ezután hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat, habosra keverjük, majd hozzáadjuk a felvert tejszínhabot.
A zebrapiskótát 3 lapba vágjuk, és megkenjük a krémmel. A tetejére is teszünk krémet, majd behűtjük.
Közben elkészítjük a habot, felspricceljük vele a tortát, és a közben csokiba mártott eperrel és olvasztott csokival díszítjük.