Zellerkrémleves hozzávalók:
30 dkg zeller
1 púpozott mokkáskanál só
1 evőkanál liszt
3 dkg vaj
egy kis csokor zellerlevél
2 dl tej
pirított zsemlekocka
tejföl
Zellerkrémleves elkészítése:
30 dkg zellert hámozzunk meg, és megmosva vágjuk kisebb kockákra. Öntsünk rá 1,3 liter vizet, adjunk hozzá 1 púpozott mokkáskanál sót, és fedő alatt főzzük legalább 45 percig, amíg teljesen szétfő.
Utána a levét szűrjük le egy másik edénybe, a puhára főzött zellert pedig szitán törjük át. Ennek legegyszerűbb módja, hogy a tésztaszűrőben hagyjuk és fakanállal átpasszírozzuk, ügyelve arra, hogy a szűrőkanál alja beleérjen a levesbe. A megfőtt zellert turmixgéppel is péppé zúzhatjuk, ebben az esetben azonban a fás zeller rostjaitól nem szabadulunk meg.
Az áttört pépet keverjük össze a leszűrt lével, és rántsuk be. 1 evőkanál liszthez adjunk 3 dkg vajat, és takaréklángon habzásig hevítve készítsünk belőle rántást.
Szórjunk bele egy kis csokor apróra vágott zellerlevelet, és vegyük le a tűzről.
Hagyjuk langyosra hűlni, majd állandó kevergetés mellett engedjük fel 2 dl tejjel. Utána öntsük a levesbe, és főzzük még kb. 5 percig.
Melegen, pirított zsemlekockával tálaljuk. A zsemlekockákat hagyjuk a leves tetején, ne keverjük bele, mert hamar elázik.
Aki tejfölösen szereti ezt a levest, még a tálalás előtt adja hozzá az ízlés szerinti mennyiségű, simára kevert tejfölt.
Hűtőszekrényben tároljuk.
0 hozzászólás