Zellerkrémleves hozzávalók:

30 dkg zeller

1 púpozott mokkáskanál só

1 evőkanál liszt

3 dkg vaj

egy kis csokor zellerlevél

2 dl tej

pirított zsemlekocka

tejföl

Zellerkrémleves elkészítése:

30 dkg zellert hámozzunk meg, és megmosva vágjuk kisebb kockákra. Öntsünk rá 1,3 liter vizet, adjunk hozzá 1 púpozott mokkáskanál sót, és fedő alatt főzzük legalább 45 percig, amíg teljesen szétfő.

Utána a levét szűrjük le egy másik edénybe, a puhára főzött zellert pedig szitán törjük át. Ennek legegyszerűbb módja, hogy a tésztaszűrőben hagyjuk és fakanállal átpasszírozzuk, ügyelve arra, hogy a szűrőkanál alja beleérjen a levesbe. A megfőtt zellert turmixgéppel is péppé zúzhatjuk, ebben az esetben azonban a fás zeller rostjaitól nem szabadulunk meg.

Az áttört pépet keverjük össze a leszűrt lével, és rántsuk be. 1 evőkanál liszthez adjunk 3 dkg vajat, és takaréklángon habzásig hevítve készítsünk belőle rántást.

Szórjunk bele egy kis csokor apróra vágott zellerlevelet, és vegyük le a tűzről.

Hagyjuk langyosra hűlni, majd állandó kevergetés mellett engedjük fel 2 dl tejjel. Utána öntsük a levesbe, és főzzük még kb. 5 percig.

Melegen, pirított zsemlekockával tálaljuk. A zsemlekockákat hagyjuk a leves tetején, ne keverjük bele, mert hamar elázik.

Aki tejfölösen szereti ezt a levest, még a tálalás előtt adja hozzá az ízlés szerinti mennyiségű, simára kevert tejfölt.

Hűtőszekrényben tároljuk.

Zellerkrémleves egyéb:

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 20 perc