Zöldbabos húsgombóc hozzávalók:
25 dkg levesben főtt, kicsontozott liba, kacsa vagy pulykahús
10-15 dkg párolt rizs
1 tojás
fél üveg konzerv vagy fél csomag mélyhűtött zöldbab
1 fej vöröshagyma
2 db gomba
2 evőkanál libazsír
só
pirospaprika
őrölt bors
kakukkfű
2 evőkanál ketchup
Zöldbabos húsgombóc elkészítése:
A főtt húst ledaráljuk, sóval, borral, kakukkfűvel fűszerezzük és a rizssel, valamint egy egész tojással összedolgozzuk. Az apróra vágott hagymát a libazsíron megfuttatjuk, beletesszük a felszeletelt gombát, egy-két percig együtt pirítjuk, megszórjuk paprikával és két deci konzervlével vagy vízzel felengedjük.
A húsmasszából vizes kézzel gombócokat formázunk és a hagymás-gombás lében fedő alatt körülbelül tíz percig főzzük. Közben meg-megrázogatjuk a lábast, hogy a gombócok megforduljanak, de ne törjenek össze.
Végül a fedőt levesszük, a gombócokat a leszűrt zöldbabbal beterítjük, a kechuppal leöntjük. Egy csipetnyi kakukkfűvel megszórjuk, megsózzuk és annyi levet vagy vizet öntünk rá, hogy az egészet ellepje.
Ismét lefedjük és kislángon még 15 percre a forró sütőbe tesszük. Ha kész, laktató egytálételt fogyaszthatunk.
0 hozzászólás