Zöldséges sushi (maki, nagy maki és kifordított maki) hozzávalók:

4 személyre (12-14 db)

algalap

1 db uborka

1 db kaliforniai paprika (piros, vagy sárga)

1 bögre (3 dl) rizs (mindegy milyen, kivéve gyorsrizs)

wasabi (zöld vízitorma)

1 zacskó surimi (rákhús imitáció)

sushi tekerő bambusz gyékény

Zöldséges sushi (maki, nagy maki és kifordított maki) elkészítése:

Feltesszük főni a rizst, durván kétszeres mennyiségű, enyhén sózott vízzel (az a lényeg, hogy ragacsosra főzzük).

Amíg fő a rizs, előkészítjük a hozzávalókat:

– néhány algalapot széltében kettévágunk a kicsi maki tekercseknek (összehajtjuk és a hajtás mentén elfelezzük ollóval)

– az uborkából algalap szélességű, 0,5 cm vastag csíkot vágunk

– a paprikát 0,5 cm-es csíkokra vágjuk

– a surimit meleg serpenyőben, cseppnyi olajon megforgatjuk mindkét oldalán 1-2 percig és néhányat hosszában félbevágunk a kicsi maki tekercseknek

– előkészítünk egy tálban tiszta vizet, amelyben majd a kezünket tudjuk nedvesíteni

Ha megfőtt a rizs, kiterítjük egy tálcára kihűlni.

A munkalapra kiterítjük a bambusz tekerőt (sima fele nézzen felénk, ha van csomózott vége, az legyen távolabb).

A tekerő felénk eső szélére fektetjük az algalapot

Maki sushi

Mindkét oldalon, a megnedvesített kezünkkel falat képezve leterítünk rizst úgy, hogy alul és oldalt a lap széléig érjen, felül kb. 1,5 cm kimaradjon (a képen kicsi maki tekercshez elfelezett algalap látható).

Kitöltjük rizzsel a két széle között, enyhén lenyomkodjuk és középre helyezzük a „tölteléket” (ha az surimi, akkor a hosszában félbevágottat tegyük bele, mivel ez vékony tekercs).

A hozzánk közelebb eső éltől, a tölteléket lefogva, szorosan feltekerjük úgy, hogy a szabadon hagyott részen végighúzzuk a vizes ujjunkat, majd a felhajtott bambuszt megemelve a benedvesített részre rágörgetjük a tekercset.

A bambuszt kiterítjük, a közelebb eső részhez húzzuk a tekercset, feltekerjük a bambuszt köré és picit megnyomkodjuk végig a hengert, kitekerjük a bambuszt és kész.

Felszeleteljük kb. 1 cm-es korongokra.

Nagy maki sushi:

A nagy maki sushi ugyanúgy készül mint a kicsi (felezett algalapos), csak az egész algalapot felhasználjuk, tehát az egész algalapot beborítjuk rizzsel (felül kihagyva a kb. 1,5 cm-t) és több „tölteléket” teszünk bele (pl. surimi, paprika, uborka, vékony csík wasabi -ezzel csak óvatosan :-), a mai cseppnyi adagtól is sírtunk…)

Kifordított maki sushi:

A rizst megfőzzük, előkészítjük a hozzávalókat a fentebb leírtak alapján és a bambusz tekerő felénk eső részére fektetjük az algalapot.

A megnedvesített kezünkkel falat képezve leterítünk rizst úgy, hogy minden oldalán a lap széléig érjen.

Leterítjük frissen tartó fóliával. Megfordítjuk, ez lesz a külső része.

A közelebb eső bambusz szélhez igazítjuk és szintén nedves kézzel falat képezve leterítjük a rizst úgy, hogy ezen oldalon kihagyjuk felül a 1,5 cm-es részt, majd rátesszük a tölteléket (mivel ez vastag tekercs, mehet mindenből).

A hozzánk közelebb eső éltől, a zöldséges tölteléket lefogva, szorosan feltekerjük úgy, hogy a fóliát fokozatosan felhúzzuk, majd a szabadon hagyott részen végighúzzuk a vizes ujjunkat, és a felhajtott bambuszt és fóliát megemelve a benedvesített részre rágörgetjük a tekercset.

A fólia két végét szorosan összetekerjük, a kiterített bambusz közelebbi szélére húzzuk a tekercset, szorosan betekerjük és picit megnyomkodjuk végig a hengert.

Kitekerjük a bambuszt, a fóliát és kész, felszeleteljük kb. 1 cm-es korongokra.

 

Ügyeljünk arra, hogy amikor a rizst terítjük folyamatosan nedvesítjük a kezünket.

Lehet bele tenni tojást is, 2 db-ot felverünk, serpenyőben megsütjük, mit egy palacsintát, mielőtt teljesen megsülne, félbehajtjuk és így sütjük át, majd felcsíkozzuk 0,5 cm-esre.

Surimi helyett lehet tisztított rákkal is készíteni, azt is meg szoktam picit pirítani serpenyőben.

Lehet piros és sárga paprikával is, még színesebb.

A kifordított sushi tekercset bele lehet forgatni fekete, vagy világos szezám magba, piros apró kaviárba.

Nagyon finom a surimi mellett a friss bazsalikom levél is.

Nagyon éles, sima élű késsel lehet szépen felszeletelni, a kést folyamatosan öblíteni kell törlés nélkül, másképp ragad és szakad az algalap.

Különleges és finom előétel vagy akár egytálétel, érdemes kipróbálni!

 

A zöldséges sushi receptet Receptműves ajánlotta.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 30 perc