Zöldséges sushi (maki, nagy maki és kifordított maki) hozzávalók:
4 személyre (12-14 db)
algalap
1 db uborka
1 db kaliforniai paprika (piros, vagy sárga)
1 bögre (3 dl) rizs (mindegy milyen, kivéve gyorsrizs)
wasabi (zöld vízitorma)
1 zacskó surimi (rákhús imitáció)
sushi tekerő bambusz gyékény
Zöldséges sushi (maki, nagy maki és kifordított maki) elkészítése:
Feltesszük főni a rizst, durván kétszeres mennyiségű, enyhén sózott vízzel (az a lényeg, hogy ragacsosra főzzük).
Amíg fő a rizs, előkészítjük a hozzávalókat:
– néhány algalapot széltében kettévágunk a kicsi maki tekercseknek (összehajtjuk és a hajtás mentén elfelezzük ollóval)
– az uborkából algalap szélességű, 0,5 cm vastag csíkot vágunk
– a paprikát 0,5 cm-es csíkokra vágjuk
– a surimit meleg serpenyőben, cseppnyi olajon megforgatjuk mindkét oldalán 1-2 percig és néhányat hosszában félbevágunk a kicsi maki tekercseknek
– előkészítünk egy tálban tiszta vizet, amelyben majd a kezünket tudjuk nedvesíteni
Ha megfőtt a rizs, kiterítjük egy tálcára kihűlni.
A munkalapra kiterítjük a bambusz tekerőt (sima fele nézzen felénk, ha van csomózott vége, az legyen távolabb).
A tekerő felénk eső szélére fektetjük az algalapot
Maki sushi
Mindkét oldalon, a megnedvesített kezünkkel falat képezve leterítünk rizst úgy, hogy alul és oldalt a lap széléig érjen, felül kb. 1,5 cm kimaradjon (a képen kicsi maki tekercshez elfelezett algalap látható).
Kitöltjük rizzsel a két széle között, enyhén lenyomkodjuk és középre helyezzük a „tölteléket” (ha az surimi, akkor a hosszában félbevágottat tegyük bele, mivel ez vékony tekercs).
A hozzánk közelebb eső éltől, a tölteléket lefogva, szorosan feltekerjük úgy, hogy a szabadon hagyott részen végighúzzuk a vizes ujjunkat, majd a felhajtott bambuszt megemelve a benedvesített részre rágörgetjük a tekercset.
A bambuszt kiterítjük, a közelebb eső részhez húzzuk a tekercset, feltekerjük a bambuszt köré és picit megnyomkodjuk végig a hengert, kitekerjük a bambuszt és kész.
Felszeleteljük kb. 1 cm-es korongokra.
Nagy maki sushi:
A nagy maki sushi ugyanúgy készül mint a kicsi (felezett algalapos), csak az egész algalapot felhasználjuk, tehát az egész algalapot beborítjuk rizzsel (felül kihagyva a kb. 1,5 cm-t) és több „tölteléket” teszünk bele (pl. surimi, paprika, uborka, vékony csík wasabi -ezzel csak óvatosan :-), a mai cseppnyi adagtól is sírtunk…)
Kifordított maki sushi:
A rizst megfőzzük, előkészítjük a hozzávalókat a fentebb leírtak alapján és a bambusz tekerő felénk eső részére fektetjük az algalapot.
A megnedvesített kezünkkel falat képezve leterítünk rizst úgy, hogy minden oldalán a lap széléig érjen.
Leterítjük frissen tartó fóliával. Megfordítjuk, ez lesz a külső része.
A közelebb eső bambusz szélhez igazítjuk és szintén nedves kézzel falat képezve leterítjük a rizst úgy, hogy ezen oldalon kihagyjuk felül a 1,5 cm-es részt, majd rátesszük a tölteléket (mivel ez vastag tekercs, mehet mindenből).
A hozzánk közelebb eső éltől, a zöldséges tölteléket lefogva, szorosan feltekerjük úgy, hogy a fóliát fokozatosan felhúzzuk, majd a szabadon hagyott részen végighúzzuk a vizes ujjunkat, és a felhajtott bambuszt és fóliát megemelve a benedvesített részre rágörgetjük a tekercset.
A fólia két végét szorosan összetekerjük, a kiterített bambusz közelebbi szélére húzzuk a tekercset, szorosan betekerjük és picit megnyomkodjuk végig a hengert.
Kitekerjük a bambuszt, a fóliát és kész, felszeleteljük kb. 1 cm-es korongokra.
Ügyeljünk arra, hogy amikor a rizst terítjük folyamatosan nedvesítjük a kezünket.
Lehet bele tenni tojást is, 2 db-ot felverünk, serpenyőben megsütjük, mit egy palacsintát, mielőtt teljesen megsülne, félbehajtjuk és így sütjük át, majd felcsíkozzuk 0,5 cm-esre.
Surimi helyett lehet tisztított rákkal is készíteni, azt is meg szoktam picit pirítani serpenyőben.
Lehet piros és sárga paprikával is, még színesebb.
A kifordított sushi tekercset bele lehet forgatni fekete, vagy világos szezám magba, piros apró kaviárba.
Nagyon finom a surimi mellett a friss bazsalikom levél is.
Nagyon éles, sima élű késsel lehet szépen felszeletelni, a kést folyamatosan öblíteni kell törlés nélkül, másképp ragad és szakad az algalap.
Különleges és finom előétel vagy akár egytálétel, érdemes kipróbálni!
A zöldséges sushi receptet Receptműves ajánlotta.
0 hozzászólás