Zöldséges szamósza hozzávalók:
ZÖLDSÉGES SZAMÓSZA 6 db
4 réteslap (teljes kiőrlésű tönköly)
1 kg krumpli
1 db sárgarépa
1 db fehérrépa
4 db gomba
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 teáskanál őrölt koriander
2 teáskanál lestyán
1 teáskanál őrölt kömény
1/2 teáskanál curry
só (természetes, nem finomított)
tört bors
1 db tojás fehérje
olívaolaj és olaj a sütéshez
Zöldséges szamósza elkészítése:
1. a zöldségeket tisztítsuk meg, a krumplit és a répákat kockázzuk fel, majd enyhén sós vízben főzzük puhára
2. a vöröshagymát szeljük apróra, 1-2 evőkanál olí vaolajon pirítsuk meg, adjuk hozzá a reszelt, vagy apróra szelt fokhagymát és a felaprított gombát, majd pároljuk, amíg a gomba megpuhul
3. ha a krumpli és a répák megfőttek, szűrjük le, és villával törjük össze, majd keverjük hozzá a megpárolt gombát és fűszerezzük
4. kettesével kihajtogatjuk a réteslapokat és hosszában harmadoljuk, így 6 db két egymáson fekvő csíkot kapunk
5. mindig egy kétlapos csíkkal dolgozzunk, a töltést a lenti képsor mutatja, ha elkészült a batyú, kenjük meg a széleket felvert tojásfehérjével (összeragasztja, nem engedi ki a tölteléket)
6. ha elkészültek a batyuk, forró olajban pár másodperc alatt süssük aranybarnára
![]() |
szamósza hajtogatása |
Praktikák:
– más töltelékkel, akár darált hússal és fűszerekkel is készíthető
– a hajtásnál ügyeljünk a sarkokra, jól zárjanak, ha bekentük tojásfehérjével, nyomjuk össze a sarkokat
– ha marad töltelék, adjuk hozzá a felütött tojás sárgáját és a maradék fehérjét, formázzunk gombócokat, hempergessük zsemlemorzsába és süssük ki a forró olajban
A receptet Receptműves ajánlotta. Köszönjük!
0 hozzászólás