Zsemlemorzsás túrógombóc hozzávalók:

0,5 kg tehéntúró

3 egész tojás

10 dkg búzadara

egy mokkáskanál só

16 dkg zsemlemorzsa

Zsemlemorzsás túrógombóc elkészítése:

A zsemlemorzsás túrógombóchoz villával törjünk át 0,5 kg tehéntúrót, majd keverjük össze 3 egész tojással, 10 dkg búzadarával és fél mokkáskanál sóval. Ha a túró nagyon lágy, 2 dekagrammal több búzadarát tegyünk bele.

Egy citrom reszelt héjával még különlegesebbé tehetjük az ízét. Előtte azonban a citromot meleg vízben alaposan mossuk meg.

Az átlagosnál jóval nagyobb méretű tojásokból csak 2 darabot használjunk, mert a túl híg massza formázhatatlanná válik, a búzadara mennyiségének növelésével pedig fojtós lesz a túrógombóc. Mivel itt fokozott jelentősége van a tojások méretének, ezért ügyeljünk arra is, hogyha nyáron csak jércetojáshoz tudunk hozzájutni, ebből 4 darabot kell használni.

Az alaposan kidolgozott galuskakeménységű masszát hagyjuk állni néhány óráig, hogy a búzadara megdagadjon, majd vizes kézzel formáljunk belőle diónyi méretű gombócokat.

Utána egy nagyobb fazékban, bő, forró vízbe rakva főzzük kb. 10 percig, amíg a gombócok felemelkednek, és teljesen átfőnek. Mivel a túrógombócot tovább kell főzni, mint a gyúrt tésztát, a biztonság kedvéért vágjunk ketté egyet, és kóstoljuk meg. Ha belül is kellőképpen átfőtt, tésztaszűrővel szedjük ki, jól csepegtessük le, és kisebb adagokban helyezzük pirított zsemlemorzsára.

A zsemlemorzsa pirítását, és a gombócok beleforgatását ugyanúgy csináljuk, mint ahogy a szilvás gombócnál szoktuk. A leszűrt gombócokat a nudlihoz hasonlóan célszerű előbb egy tányérra kiszedni, és néhány másodpercig szikkadni hagyni, mert akkor a zsemlemorzsa nem ázik el.

Aki sósan szereti a túrógombócot, a pirításhoz 16 dkg zsemlemorzsát használjon, és fél mokkáskanál sóval ízesítse. Melegen, önálló ételként tálaljuk.

Még finomabbá tehetjük ezt a különleges ételt, ha közvetlenül fogyasztás előtt simára kevert meleg tejfölt csurgatunk rá. A túrógombóc is frissen fogyasztva a legfinomabb.

A fenti adag masszából kb. 35 db dió méretű gombóc formázható.

Zsemlemorzsás túrógombóc egyéb:

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 60 perc