Gyümölcsbomba hozzávalók:
½ l tej
25 dkg liszt
1 evőkanál vaj
1 csipet só
1 tojás
egy nagy sárgabarckbefőtt
5-6 aszalt füge
1 kiskanál őrölt fahéj
10 dkg vaníliás porcukor
20 dkg őrölt, pörkölt dió
2-3 evőkanál vaj
Gyümölcsbomba elkészítése:
Egy edényben feltesszük melegedni a tejet, a vajat egy csipet sóval. Kis fokozaton melegítjük, majd hozzáadjuk a lisztet. Folyamatos kevergetés mellett addig főzzük a tésztát, amíg el nem válik az edény oldalától.
Hagyjuk kihűlni, majd hozzákeverjük a tojást. Addig kevergetjük, míg egynemű masszát nem kapunk. Egy lisztezett deszkán addig dolgozzuk a tésztát, míg könnyen gyúrhatóvá nem válik. Hengert formázunk belőle, majd egyenlő vastagságú darabokra vágjuk fel.
A sárgabarackokat lecsöpögtetjük. Az aszalt fügét leforrázzuk, majd 2-3 darabba vágjuk.
A tésztaszeletek közepébe elhelyezünk 1-1 darab sárgabarackot vagy fügét. A gyümölcsöt begöngyöljük a tésztával, majd lisztes tenyerünkben gömb alakúra hengergetjük.
Zubugó, enyhén sós vízben 8-10 perc alatt megfőzzük a gombócokat.
A kész gombócokat szűrőkanállal kiemeljük, majd egy tésztaszűrőben lecsöpögtetjük. Meglocsoljuk az olvasztott vajjal, majd megforgatjuk a darált dióból, fahéjból és a porcukor feléből nyert „morzsában”. Tálra rendezzük.
A megmaradt sárgabarckokat botmixerrel pürsítjük. Szükség esetén hozzáadhatunk egy kevés kompótlét is.
A gyümölcsbombákat a maradék porcukorral meghintve és a gyümölcspürével nyakonöntve, hidegen tálaljuk. Jó étvágyat!
A receptet ani67 ajánlotta.
0 hozzászólás