Gyümölcsbomba hozzávalók:

½ l tej

25 dkg liszt

1 evőkanál vaj

1 csipet só

1 tojás

egy nagy sárgabarckbefőtt

5-6 aszalt füge

1 kiskanál őrölt fahéj

10 dkg vaníliás porcukor

20 dkg őrölt, pörkölt dió

2-3 evőkanál vaj

Gyümölcsbomba elkészítése:

Egy edényben feltesszük melegedni a tejet, a vajat egy csipet sóval. Kis fokozaton melegítjük, majd hozzáadjuk a lisztet. Folyamatos kevergetés mellett addig főzzük a tésztát, amíg el nem válik az edény oldalától.

Hagyjuk kihűlni, majd hozzákeverjük a tojást. Addig kevergetjük, míg egynemű masszát nem kapunk. Egy lisztezett deszkán addig dolgozzuk a tésztát, míg könnyen gyúrhatóvá nem válik. Hengert formázunk belőle, majd egyenlő vastagságú darabokra vágjuk fel.

A sárgabarackokat lecsöpögtetjük. Az aszalt fügét leforrázzuk, majd 2-3 darabba vágjuk.

A tésztaszeletek közepébe elhelyezünk 1-1 darab sárgabarackot vagy fügét. A gyümölcsöt begöngyöljük a tésztával, majd lisztes tenyerünkben gömb alakúra hengergetjük.

Zubugó, enyhén sós vízben 8-10 perc alatt megfőzzük a gombócokat.

A kész gombócokat szűrőkanállal kiemeljük, majd egy tésztaszűrőben lecsöpögtetjük. Meglocsoljuk az olvasztott vajjal, majd megforgatjuk a darált dióból, fahéjból és a porcukor feléből nyert „morzsában”. Tálra rendezzük.

A megmaradt sárgabarckokat botmixerrel pürsítjük. Szükség esetén hozzáadhatunk egy kevés kompótlét is.

A gyümölcsbombákat a maradék porcukorral meghintve és a gyümölcspürével nyakonöntve, hidegen tálaljuk. Jó étvágyat!

A receptet ani67 ajánlotta.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 60 perc