Gyümölcskenyér bundában hozzávalók:
A kenyérhez:
80g puha vaj
80g cukor
2 tojás
80g liszt
1/2 teáskanál sütőpor
50g finomra őrölt mandula
1 evőkanál rum
1/2 citrom leve és héja
kb. 200g apróra vágott aszalt gyümölcs (mazsola nagyságúra)
A bundához:
2 tojás
2 tojássárgája
70g cukor
vanília aroma
60g liszt
10g kakaó
1 evőkanál tej
Az összeállításhoz:
3-4 evőkanál lekvár
2 teáskanál amaretto (vagy más likőr)
Gyümölcskenyér bundában elkészítése:
A kenyér: Keverd össze a szárított gyümölcsöket a rummal és citromhéjjal. A vajat kavard el a cukorral. Add hozzá a habbá vert tojásokat lassanként, majd mehet bele a darált mandula, citromlé, a lisztben elkevert sütőpor. Mindegyik hozzáadása után keverd meg. Tedd bele a szárított gyümölcsöket is. Keverd jól össze, majd öntsd kivajazott formába. 170C fokon süsd 45 percig (amíg a beleszúrt fogpiszkáló tiszta marad). A tetejével lefele borítsd ki egy rácsra, hogy kicsit beessen a megdagadt része.
A bunda: Verd fel mixerrel a tojásokat (kb. háromszoros térfogatra). Add hozzá a cukrot, majd addig keverd, amíg el nem olvad. Öntsd bele a tejet, a vanília aromát, majd keverd össze, és tedd bele a lisztben elkevert kakaót. Vigyázva keverd össze, lentről felfelé. Öntsd bele a sütőpapírral kibélelt tepsibe. Süsd kb. 10 percig 190C fokon. Papírral együtt vedd ki a tepsiből, a tetejével lefele helyezd el egy másik papíron, majd távolítsd el a régi sütőpapírt.
Összeállítás: A lekvárt keverd össze a likőrrel. Kend meg ezzel a forró kakaós tésztát. Helyezd a kenyeret a tésztára (a tészta széléhez képest a kenyér szélességének felével beljebb), majd tekerd fel a papír segítségével, enyhén nyomva, hogy ragadjon hozzá a kenyér a bundájához (a tésztához). A tészta körbe kell érje a kenyeret, a felesleget vágd le. Ha a kenyér végein kiáll a bundája, vágd le azt is. Szórd meg kakaóval minden oldalát, majd hagyd kihűlni. Vágd szeletekre.
A receptet CristinaK ajánlotta.
0 hozzászólás