Csokoládés-málnás diplomata hozzávalók:

Tortalap és ostya:

1-1/2 csésze liszt

¾ csésze kakaó

egy csipet só

egy kiskanál szódabikarbóna

60 ml olaj (1/4 csésze)

160 ml szójatej

100 ml juharszirup vagy méz

1 kiskanál ecet vagy citromlé

vaníliaeszenc

Csokoládé hab:

750 ml szójatej

150 gr csokoládé 85% kakaó tartalommal (tej adalék nélkül)

3 evőkanál keményítő

6 gr agar-agar por (zselésítő anyag)

6 evőkanál cukor (vagy akár 10 evőkanál az édesebb változathoz)

vanília eszencia

rum vagy mandula eszencia.

Díszítés:

400 gr fagyasztott málna

1 evőkanál vízben feloldott evőkanálnyi keményítő

málnaszirup a tortalapok meglocsolásához

Csokoládés-málnás diplomata elkészítése:

Tortalap:

Egy tálban összekeverjük a száraz összetevőket (liszt, kakaó, só, bikarbonát), egy másik tálban pedig a nedves összetevőket (szójatej, szirup, ecet, vanília eszencia).

A nedves összetevőket a száraz összetevőkre öntjük és összekeverjük. Egy rugalmas, ragadós masszát kapunk.

Ennek a keveréknek kevesebbet mint a felét egy zacskóba tesszük majd egy sütőpapírral kitapétázott tálcára ostya csíkokat formázunk. Ezek az ostya csíkok megközelítőleg azonos hossza kell legyen a tortáéval.

A többi alapanyagot egy tortaformába öntjük és elegyenlítjük.

A tortalapot és az ostya csíkokat 20-30 percig sütjük vagy ameddig készen vannak (az ostya hamarabb megsül szóval vigyázni kell oda ne égjen).

Miután kész van kivesszük és hűlni hagyjuk.

Csokoládés hab:

Egy tálban feloldjuk a keményítőt és az agart a szójatejjel.

Hozzáadjuk a cukrot majd a tüzön hagyjuk 2-3 percet kavargatva attól a pillanattól mikor elkezd forrni.

Levesszük a tűzről és hozzáadjuk a reszelt csokoládét amíg az el nem olvad teljesen.

Mikor kihűlt egy kicsit a krém hozzáadjuk az eszenciákat, majd az egészet összeturmixoljuk.

A tortaforma széleit az ostyákkal kibéleljük majd a középre a tortalapot tesszük. (aminek a széléből levágtunk 3-5 mm-t azért, hogy kisebb legyen). Ezt meglocsoljuk málnasziruppal.

Ráöntjük a csokoládés habot elegyenlítjük majd betesszük a hűtőszekrénybe. (aki friss málnát használ tehet a hab tetejére is egy kicsit jobban belenyomva majd az egészet a hűtőszekrénybe tesszük).

Díszítés:

A fagyasztott málnákat tüzön hagyjuk míg egy kis levet ereszt.

Hozzáadjuk a feloldott keményítőt összekavarjuk és addig hagyjuk a tüzön míg megköt.

Hagyjuk kihűlni miután ráöntjük a habra és újból hidegre tesszük.

 

A receptet CristinaK javasolta.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 60 perc