Karácsonyi csíkos torta hozzávalók:

Piskóta

5 tojás

10 dkg cukor

8 dkg liszt

6 dkg darált mák

6 dkg darált dió

Linzertésztához

6 dkg vaj

9 dkg liszt

3 dkg porcukor

1 evőkanál cukrozott narancshéj

Krémhez

2 narancs

5 dl tej

12 dkg cukor

1 csomag vaníliás pudingpor

20 dkg vaj

10 dkg darált mák

10 dkg darált dió

Töltelékhez

6 dl tejszín

2 evőkanál zselatin

1 evőkanál baracklekvár

Karácsonyi csíkos torta elkészítése:

Piskóta

A piskótához a tojások sárgáját habosra keverjük a cukor egyharmadával, hozzáadjuk a lisztet, majd lazán belekeverjük a maradék cukorral habbá vert tojásfehérjét.

A masszát kétfelé osztjuk, az egyikbe darált mákot, a másikba darált diót keverünk.

A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük úgy, hogy az egyik felébe a diós, a másik felébe a mákos massza kerüljön.

A piskótalapot előmelegített sütőben 150°C-on 15 perc alatt megsütjük.

Linzertészta

A linzertésztához a vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd a cukorral meg a kis kockára vágott narancshéjjal tésztává gyúrjuk.

Sütőlapon akkorára nyújtjuk, mint a tortaforma alja.

Közepes lángon 10-12 percig sütjük.

Krém

A narancsokat meghámozzuk, a héjukat apróra vágjuk.

A krémhez a pudingport elkeverjük a cukorral, apránként beleöntjük a tejet és sűrűre főzzük.

Gyakran kavargatva langyosra hűtjük és 3 részre osztjuk.

Az elsőbe 7 dkg vajat és darált mákor, a másikba 7 dk vajat és darált diót keverünk. A harmadikba összevágott narancs kerül.

Összerakás

A diós és mákos piskótalapot hosszában 4-4 csíkra vágjuk. A diós lapot megtöltjük a diós krémmel, a másikat a mákossal, majd kettétéve egymásra fektetjük és 1 órára a hűtőbe tesszük.

A töltött piskótából 3-4 mm-es csíkokat vágunk és felváltva (a diós mellé egy mákosat teszünk) kibéleljük a gömbölyű formát.

A tejszínt kemény habbá verjük és a feloldott zselatinnal együtt óvatosan a krémhez keverjük, majd a krémmel megtöltjük a piskótával kibélelt tortaformát.

Az omlós tésztát megkenjük baracklekvárral és befedjük a tortagömböt (ha kiborítjuk ez lesz az alja).

Hűtőben legalább 3 órát pihenentetjük, majd kerek tálra borítjuk. A csíkos tészta annyira mutatós, hogy külön nem kell díszíteni.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 120 perc