Karácsonyi csíkos torta hozzávalók:
Piskóta
5 tojás
10 dkg cukor
8 dkg liszt
6 dkg darált mák
6 dkg darált dió
Linzertésztához
6 dkg vaj
9 dkg liszt
3 dkg porcukor
1 evőkanál cukrozott narancshéj
Krémhez
2 narancs
5 dl tej
12 dkg cukor
1 csomag vaníliás pudingpor
20 dkg vaj
10 dkg darált mák
10 dkg darált dió
Töltelékhez
6 dl tejszín
2 evőkanál zselatin
1 evőkanál baracklekvár
Karácsonyi csíkos torta elkészítése:
Piskóta
A piskótához a tojások sárgáját habosra keverjük a cukor egyharmadával, hozzáadjuk a lisztet, majd lazán belekeverjük a maradék cukorral habbá vert tojásfehérjét.
A masszát kétfelé osztjuk, az egyikbe darált mákot, a másikba darált diót keverünk.
A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük úgy, hogy az egyik felébe a diós, a másik felébe a mákos massza kerüljön.
A piskótalapot előmelegített sütőben 150°C-on 15 perc alatt megsütjük.
Linzertészta
A linzertésztához a vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd a cukorral meg a kis kockára vágott narancshéjjal tésztává gyúrjuk.
Sütőlapon akkorára nyújtjuk, mint a tortaforma alja.
Közepes lángon 10-12 percig sütjük.
Krém
A narancsokat meghámozzuk, a héjukat apróra vágjuk.
A krémhez a pudingport elkeverjük a cukorral, apránként beleöntjük a tejet és sűrűre főzzük.
Gyakran kavargatva langyosra hűtjük és 3 részre osztjuk.
Az elsőbe 7 dkg vajat és darált mákor, a másikba 7 dk vajat és darált diót keverünk. A harmadikba összevágott narancs kerül.
Összerakás
A diós és mákos piskótalapot hosszában 4-4 csíkra vágjuk. A diós lapot megtöltjük a diós krémmel, a másikat a mákossal, majd kettétéve egymásra fektetjük és 1 órára a hűtőbe tesszük.
A töltött piskótából 3-4 mm-es csíkokat vágunk és felváltva (a diós mellé egy mákosat teszünk) kibéleljük a gömbölyű formát.
A tejszínt kemény habbá verjük és a feloldott zselatinnal együtt óvatosan a krémhez keverjük, majd a krémmel megtöltjük a piskótával kibélelt tortaformát.
Az omlós tésztát megkenjük baracklekvárral és befedjük a tortagömböt (ha kiborítjuk ez lesz az alja).
Hűtőben legalább 3 órát pihenentetjük, majd kerek tálra borítjuk. A csíkos tészta annyira mutatós, hogy külön nem kell díszíteni.
0 hozzászólás