Pácolt lazac hozzávalók:

1 lazac vagy 2 db friss lazacfilé

3 evőkanál durva só

2 evőkanál cukor (lehetőleg barnacukor)

2 evőkanál szemes bors

1 kötés kapor

Tálaláshoz

vékony szeletekre vágott bagett kenyér

vaj

zöldséges krémsajt

uborka

Pácolt lazac elkészítése:

A lazacot egy éles késsel a gerinc mentén felvágjuk. A hasról a zsírosabb részeket eltávolítjuk, és a fejjel meg a gerinccel együtt esetleg a későbbiekben levest főzhetünk belőle.

A gerinc fölött kb. 1,5-2 cm-re találhatók még kisebb csontok, ezeket egy csipesszel eltávolítjuk.

Ezután eltávolítjuk a bőrét (a farkától indulunk, a bal kezünkkel fogjuk a bőrét, a jobbal pedig vágásokat ejtünk minél közelebb a bőréhez).

A kaprot felaprítjuk, és a borsot megtörjük (nem kell ledarálni, mert csak az aromájára lesz szükség, nem kell csípős legyen a hal tőle).

Egy tányérban elvegyítjük a sót, a cukrot és a borsot, és jól beleforgatjuk a lazacot.

Ezután a kaporba is beleforgatjuk, rászórjuk a maradék kaprot, és egy tasakba vagy műanyag fóliába csomagoljuk.

Legalább két, legtöbb három napra a hűtőbe tesszük. Ez idő alatt levet fog ereszteni, úgyhogy jó, ha egy mélytányérra helyezzük. A második napon a halat kicsomagoljuk és megfordítjuk. A három nap alatt a hús állaga megváltozik, szilárdabb lesz.

Vékony csíkokra vágjuk, ha pirítóssal és uborkaszeletekkel tálaljuk, valamint nagyobb szeleteket vágunk belőle, ha sushi típusú ételt akarunk készíteni.

Zöldséges krémsajttal megkenjük az uborkaszeleteket. A lazacot úgy helyezzük el, ahogy nekünk jobban tetszik. Egy részét félretesszük, és vajas bagett kenyérrel (vagy pirítóssal) fogyasztjuk.

A receptet IriA ajánlotta.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 20 perc