Pácolt lazac hozzávalók:
1 lazac vagy 2 db friss lazacfilé
3 evőkanál durva só
2 evőkanál cukor (lehetőleg barnacukor)
2 evőkanál szemes bors
1 kötés kapor
Tálaláshoz
vékony szeletekre vágott bagett kenyér
vaj
zöldséges krémsajt
uborka
Pácolt lazac elkészítése:
A lazacot egy éles késsel a gerinc mentén felvágjuk. A hasról a zsírosabb részeket eltávolítjuk, és a fejjel meg a gerinccel együtt esetleg a későbbiekben levest főzhetünk belőle.
A gerinc fölött kb. 1,5-2 cm-re találhatók még kisebb csontok, ezeket egy csipesszel eltávolítjuk.
Ezután eltávolítjuk a bőrét (a farkától indulunk, a bal kezünkkel fogjuk a bőrét, a jobbal pedig vágásokat ejtünk minél közelebb a bőréhez).
A kaprot felaprítjuk, és a borsot megtörjük (nem kell ledarálni, mert csak az aromájára lesz szükség, nem kell csípős legyen a hal tőle).
Egy tányérban elvegyítjük a sót, a cukrot és a borsot, és jól beleforgatjuk a lazacot.
Ezután a kaporba is beleforgatjuk, rászórjuk a maradék kaprot, és egy tasakba vagy műanyag fóliába csomagoljuk.
Legalább két, legtöbb három napra a hűtőbe tesszük. Ez idő alatt levet fog ereszteni, úgyhogy jó, ha egy mélytányérra helyezzük. A második napon a halat kicsomagoljuk és megfordítjuk. A három nap alatt a hús állaga megváltozik, szilárdabb lesz.
Vékony csíkokra vágjuk, ha pirítóssal és uborkaszeletekkel tálaljuk, valamint nagyobb szeleteket vágunk belőle, ha sushi típusú ételt akarunk készíteni.
Zöldséges krémsajttal megkenjük az uborkaszeleteket. A lazacot úgy helyezzük el, ahogy nekünk jobban tetszik. Egy részét félretesszük, és vajas bagett kenyérrel (vagy pirítóssal) fogyasztjuk.
A receptet IriA ajánlotta.
0 hozzászólás