Jókai bableves hozzávalók:
6 személyre:
60 dkg füstölt sertéscsülök
3 pár debreceni (kolbász)
20 dkg száraz bab
10 dkg sárgarépa
10 dkg fehérrépa
5 dkg zeller
6 dkg liszt
3 dkg vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1 dl tejföl
zsír
fűszerpaprika
só
csipetke
Jókai bableves elkészítése:
A jókai bableveshez tegyük fel az előkészített babot főni a csülökkel (2-2,5 liter hideg vízben). Adjuk hozzá a megtisztított, de egyben hagyott répákat, a zellert és a kolbászt, s lassan főzzük, amíg a belevalók meg nem puhulnak.
Ekkor a bab kivételével szedjünk ki mindent a léből: a zöldségeket tegyük félre, a csülökből fordítsuk ki a csontot, majd a húsát – ha már langyosra hűlt – kockázzuk, a kolbászt pedig karikázzuk fel.
Közben kevés zsíron készítsünk zsemleszínű rántást a vöröshagymával, a fokhagymával és egy kevés pirospaprikával, s ezzel sűrítsük be a levest. (Ha kell, sózzuk.)
Tegyük vissza a lébe a csülköt, valamint a kolbászt; ezekkel forraljuk össze a jókai bablevest, s közben főzzünk bele egy kis csipetkét.
Ha már a tészta is puha benne, tejföllel meglocsolva tálaljuk.
Szokásos eljárás az is, hogy a csipetkét – egy kis kivett lében – külön főzzük meg, s csak a végső forralásnál adjuk a bableveshez.
Egy másik elterjedt variáns szerint: a debrecenit, amikor már majdnem puha, kivesszük, hosszában félbevágjuk, sűrűn beirdaljuk, kevés zsíron ropogósra sütjük, s csak közvetlenül a tálalás előtt adjuk újra a jókai bableveshez.
0 hozzászólás