Húsleves marhahúsból hozzávalók:
4-6 személyre:
1,5 kg marhahús
0,5 kg marhacsont
30 dkg sárgarépa
10 dkg fehérrépa
10 dkg karalábé
10 dkg zeller
10 dkg kelkáposzta
1 közepes vöröshagyma
1 közepes zöldpaprika
1 közepes paradicsom
fekete bors, só
Húsleves marhahúsból elkészítése:
Az előzetesen felaprított, leforrázott, majd leöblített csontokat tegyük egy mély lábas aljába, rá a húst, adjunk hozzá sót, szemesborsot, a meghámozott hagymát, s 2,5 liter hideg vízzel tegyük fel főni.
Lassú tűzön főzzük, és a tetején képződő habot rendszeresen szedjük le egy kanállal.
Ha a habképződés már leállt, s a hús félig megpuhult, akkor tegyük bele a megtisztított zöldségeket.
Továbbra is fedő alatt és igen lassan főzzük, míg a hús meg nem puhul. Ekkor azt tegyük át egy másik lábasba, és kevés leszűrt húslevessel (esetleg a tálalásra szánt zöldségekkel együtt) tartsuk melegen.
A leveses lábast húzzuk le a tűzről, s néhány percig hagyjuk ülepedni.
Szedjük le a zsírját, majd a húslevest (nem öntve, hanem kanalazva) szűrjük át egy sűrű szitán, vagy egy tiszta konyharuhán.
0 hozzászólás