Hagyományos zöldborsóleves hozzávalók:

1 kg friss zöldborsó (kb. 50 dkg tisztított vagy mélyhűtött)

1 sárgarépa

1 petrezselyemgyökér

1 kis fej hagyma

1 csokor petrezselyem

1 leveskocka

2 evőkanál olaj

1 evőkanál liszt

1 kávéskanál édes nemes pirospaprika

4 dkg száraztészta

Hagyományos zöldborsóleves elkészítése:

A zöldborsót kifejtjük, megmossuk. A répát, a zöldséget megtisztítjuk, megmossuk, kisebb darabokra (kockákra, karikákra) vágjuk, a hagymát egyben hagyjuk, a petrezselymet leöblítjük, felaprítjuk.

A borsót, a répát, a zöldséget, a hagymát kb. 1 liter vízben feltesszük főni, beletesszük a leveskockát, és lefedve, lassú tűzön az egészet puhára főzzük.

Az olajat felforrósítjuk, világosra pirítjuk benne a lisztet, lehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk a pirospaprikát. Felengedjük kb. 3 dl vízzel, csomómentesre elkeverjük, és a levesbe öntjük, azaz berántjuk vele a levest.

Sóval, borssal ízesítjük.

A levesbe szórjuk a tésztát, és kb. 5 percig főzzük.

Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a petrezselyemmel, 10 percig állni hagyjuk, és utána tálaljuk.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 50 perc