Gulyásleves hozzávalók:
6-10 személyre:
50 dkg marhahús
15 dkg vöröshagyma
1 kg tisztított burgonya
25 dkg zöldpaprika
10 dkg paradicsom
6 dkg zsír
2 dkg pirospaprika
1 gerezd fokhagyma
köménymag
só
csipetke
Gulyásleves elkészítése:
A vöröshagymát vágjuk apróra, lassú tűzön fonnyasszuk meg a zsíron, majd szórjuk rá a pirospaprikát, keverjük meg, s engedjük fel 2-3 evőkanálnyi vízzel.
Amikor a hagyma zsírjára pirult, tegyük bele a kis kockákra vágott apróhúst, sózzuk meg, s néhányszor megkeverve lassan pirítsuk megint zsírjára.
Ezután a húst – kevés vizet hozzáadva – rövid lében pároljuk majdnem puhára, közben adjuk hozzá a pépszerűen finomra vágott fokhagymát és köményt. Amikor a hús már majdnem puha, pirítsuk ismét zsírjára, adjuk hozzá a kis kockákra vágott burgonyát, s addig pirítsuk, amíg a krumpli üvegesedni kezd.
Ekkor adjuk hozzá a karikákra vágott zöldpaprikát, a paradicsomot, s öntsük fel 1,5-2,5 liter vízzel. Sózzuk, s főzzük, míg a krumpli is megpuhul.
Az utolsó néhány percre vessünk bele a csipetkét, hogy az is puhára főjön.
(Tálalás előtt célszerű a leves tetejéről leszedni a felesleges zsírt.)
0 hozzászólás