Bableves füstölt csülökkel hozzávalók:
8 személyre:
1 nagy füstölt csülök
30 dkg tarkabab
1 nagy csomó leveszöldség
1 paradicsom
1 paprika
2-3 gerezd fokhagyma
2-3 babérlevé
1 evőkanál pirospaprika
őrölt bors
só
1 tojás
kb. 8 dkg liszt
(tejföl)
Bableves füstölt csülökkel elkészítése:
A csülköt és a babot egy éjszakára beáztatjuk. A csülök áztatólevét leöntjük és a húst hideg vízben feltéve, babérlevéllel ízesítve puhára főzzük.
Az ízletes léből kiemeljük, kicsontozzuk, és a kihűlt húst földarabolva félretesszük.
A csülök főzőlevét a bográcsba öntjük. Beletesszük a leszűrt babot, a megtisztított zöldséget, fokhagymát, a cikkekre vágott paradicsomot és paprikát.
Lassú tűzön addig főzzük, míg a bab megpuhul. Ekkor beletesszük a csülökhúst, őrölt borssal, pirospaprikával és – ha szükséges – sóval ízesítjük, majd átforraljuk.
A tojást egy csipetnyi sóval és annyi liszttel gyúrjuk össze, hogy kemény tésztát kapjunk, és abból apró csipetkéket szaggatunk a levesbe.
A bablevest néhány perces főzés után tálalhatjuk.
(Aki szereti, tejföllel is gazdagíthatja.)
0 hozzászólás