Húsvéti koszorú mandulával és szezámmaggal hozzávalók:

60 dkg liszt

4 dkg élesztő

1,5 dl langyos tej

4 evőkanál olaj

0,5 kiskanál só

1 citrom reszelt héja

10 dkg cukor

3 tojás

2 kiskanál durvára tört ánizs

1 evőkanál szezámmag

6 dkg csíkokra vágott mandula

3 dkg cukor

1 tojássárgája

tej

Húsvéti koszorú mandulával és szezámmaggal elkészítése:

A kalácshoz a tejben elkeverjük az élesztőt és egy kevés cukrot, tetejét megszórjuk liszttel és meleg helyen kb. 15 percig hagyjuk letakarva, hogy felfusson.

Összekeverjük az olajat, a sót, a citromhéjat, a cukrot, a tojásokat és az ánizst. Az egészet az átszitált liszthez adjuk, belekeverjük az élesztőt és lágy tésztává gyúrjuk.

Lisztezett munkalapon addig dagasztjuk, amíg sima, rugalmas, formázható, de nem túl kemény lesz.

Visszatesszük a tálba, konyharuhával letakarjuk, és kétszeresére kelesztjük.

Ezután 3 egyenlő részre osztjuk, és kb. 70 cm hosszú egyenletes vastagságú rudat formázunk belole. Végüket összefogjuk és fonatot készítünk, majd koszorút formázunk belole. A végeit megkenjük vízzel és jól összenyomjuk.

A kalácsot vékonyan kizsírozott tepsibe tesszük, letakarjuk és kb. 30 percig kelesztjük.

Elkeverjük a tojássárgáját a tejjel és ezzel megkenjük a kalács tetejét, majd megszórjuk a szezámmaggal. A mandulát összekeverjük a cukorral, hogy az egész összeragadjon.

A húsvéti koszorút 200 °C-ra előmelegített sütőben 25-35 perc alatt ropogósra sütjük.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 120 perc