Húsvéti kalácskoszorú hozzávalók:
50 dkg liszt
5 dkg puha vaj vagy margarin
5 dkg cukor
1 tojás
1 csipet só
1 citrom reszelt héja
1/4 l tej
Húsvéti kalácskoszorú elkészítése:
A lisztet tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a vajat, a cukrot, a tojást, a sót, a citrom reszelt héját és a langyos tejet. Az összes hozzávalót a tálban összegyúrjuk és elektromos géppel kb. 3 percig erősen összedagasztjuk.
Ha a tészta most még túl puha, ragadós és a tálból nem lehet kiszedni még 1-2 evőkanál lisztet kell beledagasztani. A tésztát a tálból kiszedjük egy sima felületre és fóliával letakarva meleg helyen hagyjuk, míg duplájára nem kel (30-45 percig).
Azután a tésztát liszttel beszórt munkafelületre tesszük, 3 azonos hosszú rúddá formáljuk és ezeket copfba fonjuk. A copfot egy kizsírozott tepsibe koszorú formában berakjuk. Az koszorú összedolgozását tésztadíszítménnyel letakarhatjuk.
A kalács tetejét felvert tojással bekenjük, manduladarabokkal beszórjuk.
180 fokon kb. 30 percig sütjük.
0 hozzászólás