Töltött káposzta hozzávalók:

4-5 személyre:

50 dkg sertés apróhús

50 dkg savanyított káposztalevél

1 kg savanyú káposzta

10 dkg rizs

10 dkg zsír

8 dkg füstölt szalonna

10 dkg vöröshagyma

2 db tojás

4 dl tejföl

liszt

fokhagyma

fűszerpaprika

majoranna

őrölt feketebors

Töltött káposzta elkészítése:

Az apróhúsból, a szalonnából, a rizsből és a tojásból a szükséges fűszerekkel készíts rizses-húsos tölteléket. A savanyított káposztalevelek középső vastag erét vágd ki, hogy könnyen hajlíthatóak legyenek.

Minden levél keskenyebb végére helyezz egy kisebb kupac tölteléket, majd azt göngyöld bele a káposztába. A szabadon maradó levélszéleket hajtogasd be a henger két végén, ez tartja majd egyben a csomagot. (A levélmaradékokat vágd csíkokra, s add a többi savanyú káposztához.)

Egy nagyobb fazékban kevés zsíron pirítsd meg a maradék finomra vágott vöröshagymát, s a tűzről lehúzva keverj el benne egy evőkanálnyi pirospaprikát. (Mehet még bele egy-két gerezdnyi tört fokhagyma is.) Add hozzá a savanyú káposzta kétharmadát, arra helyezd el a töltelékeket, borítsd be a maradék aprókáposztával, majd öntsd fel annyi vízzel, amennyi éppen elfedi. (A vízhez keverhetsz káposztalét is.)

Ha kell, sózd, s lassú tűzön főzd (kb. 1-2 óra hosszan), amíg a töltelékek is meg nem puhulnak. Ekkor a töltelékeket szedd ki, s a visszamaradt káposztát a tejföl feléből készített habarással „sűrítsd be”. (Kevés lisztet használj, mivel a lének nem szabad „tapinthatóan” sűrűvé válnia!)

Tedd vissza a töltelékeket, s még egyszer alaposan forrald össze az egészet.

Tálaláskor a maradék tejfölt kínáld hozzá.

A töltött káposzta gazdagításának számtalan módja ismert. A felöntésnél lehet csontlét, illetve füstölt hús főzőlevét is használni. Sok családban elengedhetetlen alkotó a füstölt kolbász is, amit a töltelékekkel együtt főznek meg. Hasonlóképpen más húsfélék is gyakran kerülnek a káposztába – például oldalas, csülök, fejhús -, melyek egy része lehet füstölt

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 60 perc