Rumos banán hozzávalók:
4 kissé kemény zöld banán
5 dkg mazsola
1 citrom
2 dkg vaj vagy margarin
10 dkg kristálycukor
1/2 dl rum (az aroma nem jó)
Rumos banán elkészítése:
Nagy serpenyőbe tesszük a vajat, és felolvasztjuk. Rászórjuk a kristálycukrot, és folytonosan kevergetve szép világosbarnára pirítjuk.
Ha a karamell már jó, a serpenyőt a tűzről lehúzzuk, várunk néhány percet, és 1 dl vizet óvatosan beleöntünk. (Vigyázat! A forró karamell fröcskölhet.) Utána a tűzre visszatesszük, és addig forraljuk, amíg a karamell egészen feloldódik a lében.
A citromot forró vízben megmossuk, nem nagyon vékony karikákra vágjuk, a magjait kipöcköljük, majd a citromkarikákat beletesszük a karamellbe. Fedetlenül pároljuk néhány percig, ezután megfordítjuk, és a másik oldalukat is megpároljuk. Ezt követően a citromkarikákat kivesszük a serpenyőből, és helyükre rakjuk a meghámozott és ferdén felszeletelt banánokat.
Ugyancsak néhány percig mindkét felén pároljuk, majd beleszórjuk a megmosott és leszárazott mazsolát. Visszatesszük a citromkarikákat is.
Erős lángon addig forraljuk, amíg a vizes lé elpárolog a serpenyőből.
Közvetlenül tálalás előtt ismét felforrósítjuk, az asztalra tesszük, és ráöntjük a rumot úgy, hogy a felületén végigfolyjon. Azonnal meggyújtjuk. A láng elhamvadása után tálaljuk. Rendkívüli látvány, és nagyon finom.
0 hozzászólás