Hortobágyi húsosgombóc hozzávalók:
pörkölt kb 30 dkg sertéshúsból
1 dl tejföl
só
bors
1 kg burgonya
1 tojásliszt
Hortobágyi húsosgombóc elkészítése:
A hortobágyi húsosgombóchoz a szokásos módon pörköltet készítünk sertéshúsból. Ha elkészült, átszűrjük, és a húst ledaráljuk. A húsmasszához adunk egy kis tejfölt, sóval, borssal ízesítjük. Közben kockákra vágott burgonyát sós vízben megfőzünk. Leöntjük róla a vizet, jól lecsepegtetjük, majd gyúródeszkára terítjük és hagyjuk hűlni.
Ha kihűlt áttörjük, adunk hozzá 1 tojást és annyi lisztet, hogy jól gyúrható tészta legyen.Kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk, nagy kockákra vágjuk.Mindegyik közepébe rakunk 1-1 kiskanálnyi húsmasszát, majd a tésztát gombóccá gyúrjuk.
Lobogó sós vízben addig főzzük, míg a gombócok a felszínre jönnek. A megmaradt pörköltszaftot besűrítjük kevés liszttel elkevert tejföllel, majd a kifőtt hortobágyi húsosgombócokat belerakjuk, mégegyszer átforraljuk.
0 hozzászólás