Foszlós kakaós kalács hozzávalók:

50 dkg sima liszt

4 dkg cukor

5 dkg vaj vagy margarin

4 dl tej

2 dkg élesztő

1 csipet só

3 evőkanál kakaópor

6 evőkanál cukor

Foszlós kakaós kalács elkészítése:

Az élesztőből 1 dl langyos tejjel, 1 kávéskanál cukorral és 1 evőkanál liszttel kovászt készítünk és langyos helyre tesszük.

A maradék langyos tejben feloldjuk a cukrot és a sót. A megszitált lisztet a kovásszal, a tejjel és a megolvasztott margarinnal jól összedolgozzuk, és kb. 20 percig dagasztjuk.

A tésztát kiemeljük a tálból, a tál oldalát és alját meglisztezzük, majd a visszahelyezett tészta tetejét is megszórjuk liszttel. Letakarjuk és langyos helyen 1 órát kelesztjük, míg háromszorosára nő.

Lisztezett deszkára borítva három egyforma nagyságú részre vágjuk és kb. 15 cm széles és 50 cm hosszú téglalapokká nyújtjuk ki az egyes darabokat. A töltelékhez a kakaóport a cukorral elkeverjük, és annyi vizet adunk hozzá, hogy jól kenhető, de nem túl folyékony masszát kapjunk.

Az egyes téglalapok közepét megkenjük a kakaós masszával. Széleiket megkenjük olvasztott margarinnal, és lazán összetekerjük a tésztacsíkokat. Ügyeljünk arra, hogy a széleket jól nyomkodjuk össze, különben a kakaó sütés közben kifolyik. A három tekercset tegyük egymás mellé és lazán fonjuk össze az ágait.

Kivajazott sütőlapon még fél órát kelesztjük. A tetejét megkenjük kevés porcukorral összekevert tojással, és előmelegített sütőben kb. 200 fokon készre sütjük.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 120 perc