Csokoládés almakarikák hozzávalók:
2 szép alma (vagy kemény körte)
2 dkg vaj
5 dkg csokoládé
1/2 citrom leve
1 evőkanál cukor
csipetnyi só
Csokoládés almakarikák elkészítése:
Az almát megmossuk, és kiszúróval eltávolítjuk a csumáját. Héjastól ujjnyi vastag karikákra vágjuk. A citromlevet elkeverjük a cukorral, a sóval, valamint 1/2 dl vízzel, és kis lángon feloldjuk benne a cukrot.
Nagy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, és az alamakarikákat egymás mellé helyezzük. Mindkét oldalán gyorsan átpirítjuk, majd ráöntjük a citromos-cukros levet. Fedő alatt éppen csak felforraljuk, ezután a tűzrol lehúzva, a lében hagyjuk kihűlni.
A kihűlt almakarikákat rácsra tesszük. A rács alá teszünk egy egy tálcát, hogy a csokoládé rácsöpöghessen. A kockákra tördelt csokoládét felolvasztjuk 2 evőkanálnyi vízzel (vagy gőz fölött, vagy a mikrosütoben), és addig keverjük, amíg folyékonnyá válik. A folyékony csokoládét vékony sugárban folyatjuk a már kihült almára.
Végül az egészet tálcástól együtt betesszük a hűtőszekrénybe, és addig hűtjük, amíg a csokoládé rá nem dermed a gyümölcsre.
Ha körtéből készítjük az édességet, elég, ha a körtéket félbe vágjuk. Ha a körte nagy, akkor almaszerűen is felkarikázhatjuk.
Nagyon különleges és viszonylag egyszerűen elkészíthető gyümölcsös édesség.
0 hozzászólás