Rizstorta hozzávalók:

10 dkg rizs

6 dl tej

2 dl tejszín

10 dkg mazsola

3 dkg vaj

2 púpozott evőkanál zselatinpor

1/2 citrom leve és reszelt héja

ízlés szerint cukor vagy méz

1 mokkáskanál só

1/2 cm vékony kerek piskótalap

Rizstorta elkészítése:

A rizstorta elkészítéséhez a rizst gondosan megmossuk, átválogatjuk, majd leszűrjük. A vajon üvegesre pirítjuk, ezután 2 dl vizet és 5 dl tejet ráöntünk. Megsózzuk, majd addig főzzük, amíg az összes folyadék elfő.

Közben hozzáadjuk a megmosott, leszárazott és átválogatott mazsolát, valamint a reszelt citromhéjat is. Végül belekeverjük a cukrot és a citromlevet. Ezután a rizst hagyjuk kihűlni.

Közben a tejszín felét kemény habbá verjük. A zselatint lábaskába szórjuk, a megmaradt tejet ráöntjük, és kis lángra téve, folyamatosan, a zselatin oldódásáig kevergetjük.

A már kihűlt rizsbe belekeverjük az ugyancsak kihűlt, de még nem dermedt zselatint, majd a tejszínhabot is óvatosan beleforgatjuk.

A vékony piskótalapot belefektetjük egy kapcsos tortaformába, és ráhalmozzuk a habos rizst. A tetejét egyenletesre simítjuk, majd fóliával befedve, a hűtőben megdermesztjük. Ez legalább fél nap.

Tálalás elott a tortaforma oldalát késsel meglazítva, a fém tortalappal együtt tálra csúsztatjuk, és a tetejét tetszés szerint díszítjük mazsolával, valamint a megmaradt tejszínből vert kemény habbal.

Málnaszörppel lelocsoljuk, és szeletekre vágjuk.

Ha előzőleg piskótát sütünk, egy vékony lapot érdemes belole „megmenteni” a rizstortához. Piskóta nélkül is jó.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 60 perc