Sonkagulyás hozzávalók:

30 dkg nyers füstölt sonka vagy tarja

25 dkg vegyes leveszöldség

50 dkg burgonya

1 nagy fej vöröshagyma

3 evőkanál olaj

1 evőkanál piros fűszerpaprika

2 gerezd fokhagyma

1 dl száraz vörösbor

1 marhahús leveskocka

csipetnyi porcukor

Sonkagulyás elkészítése:

Az olajat egy fazékban felforrósítjuk, majd üvegesre fonnyasztjuk rajta a megtisztított, és finomra metélt vöröshagymát. A tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát, és azonnal ráöntünk 2 evőkanálnyi vizet. A tűzre visszatesszük, és rádobjuk az előző este hideg vízbe áztatott nyers, apró kockákra vágott sonka darabokat.

Néhány percig pirítjuk, majd felöntjük 2 liternyi vízzel. Beletesszük a húsleveskockát és a zúzott fokhagymát, ezután felforraljuk. Kis lángon majdnem puhára főzzük. Ezután hozzáadjuk a megtisztított, és ugyancsak kis kockákra darabolt petrezselyemgyökeret, valamint a sárgarépát, végül pedig a meghámozott, és ugyancsak kis kockákra vágott burgonyát.

Ha szükséges, még annyi vizet öntünk bele, hogy a folyadék jól lepje el a burgonyát. Készre főzzük. Mielőtt az asztalra tennénk, nyakon öntjük a borral, és ha szükséges, utánasózzuk, de már nem forraljuk.

A leves még laktatóbb, ha 1 tojásból készült csipetkét is belefőzünk, azonban e nélkül is kiadós.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 70 perc