Rizses hús sütőben hozzávalók:
40 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, fehérrépa, karalábé, zeller)
1 zöldpaprika
1 kis fej hagyma
40 dkg pulyka– vagy csirkemellfilé
2 evőkanál olaj
15 dkg zöldborsó
2 gerezd fokhagyma
30 dkg hosszú szemű rizs
1 csokor petrezselyem
1 evőkanál vaj/margarin
Rizses hús sütőben elkészítése:
A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, és a zöldpaprikával együtt kisebb kockákra vágjuk, illetve felkarikázzuk. A paradicsomot és a hagymát meghámozzuk, apróra felkockázzuk. A húst megmossuk, szárazra törölgetjük, és 3×3 cm-es kockákra vágjuk.
Az olajat felforrósítjuk, rádobjuk a húst, 2-3 percig pirítjuk, majd kivesszük a serpenyőből, és félretesszük.
A zsiradékba dobjuk a hagymát, a zöldségeket, a zöldpaprikát és a zöldborsót, néhány percig erős tűzön pirítjuk.
Hozzáadjuk a paradicsomot, belenyomjuk a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, majd beletesszük az elősütött húst, és annyi vízzel öntjük fel, hogy 2 ujjnyira ellepje.
Fedő alatt, mérsékelt tűzön majdnem puhára főzzük (15 perc).
A sütőt előmelegítjük 180 Celsius-fokra (gázsütő: 2. fokozat). Levével együtt áttesszük a zöldséges keveréket egy mélyebb sütőedénybe, hozzákeverjük a rizst, majd lefedjük, és 25 percig pároljuk a sütőben.
Félidőben egyszer megkeverjük, ha szükséges, kevés forró vizet öntünk alá, és teljesen puhára pároljuk.
A petrezselymet leöblítjük, leveleit lecsipkedjük, és finomra vágjuk.
Kivesszük a rizses húst a sütőből, hozzáadjuk a vajat/margarint és a petrezselymet, lazán összekeverjük, és a sütőedényben tálaljuk.
Készíthetjük bő lével főzött csirkeszárnyból és májból, sertéscombból vagy felezett, zsenge csirkecombból is, a zöldséget pedig mindig a szezonnak megfelelően igazíthatjuk hozzá.
1 adag: 2048 kJ/490 kcal
0 hozzászólás