Hagyományos almás pite hozzávalók:
25 dkg zsír vagy sütő margarin
33 dkg liszt
1 tojás
1 tojássárgája (a fehérjét megtartom a tészta tetejére)
1 teáskanál só
3 evőkanál cukor
50 ml (4 evőkanál) tej vagy hideg víz
1 evőkanál ecet
11 kg hámozott alma nagyon vékonyra szeletelve
2 evőkanál kukoricaliszt (corn starch) vagy búzaliszt
125 ml cukor
1 teáskanál só
1 – 1 teáskanál fahéj
1 teáskanál szerecsendió
1 teáskanál gyömbér
1 cirom leve + reszelt héja (savanyú almába csak a fele)
2 evőkanál olvasztott vaj vagy margarin
Hagyományos almás pite elkészítése:
A lisztet a zsiradékkal, cukorral, sóval egy mély tálban összevegyítjük, hogy úgy nézzen ki, mint az apró kis tarhonyás liszt. A folyadékokat is összevegyítjük előre egy kis külön edényben. Az elektromos keverővel egy pár mozdulattal összekeverjük. Most kézzel keverjük meg a tésztát, de nem gyúrjuk! 2 db zsírpapír közé helyezzük a fele tészta mennyiséget, és így a 2 papír között nyújtjuk ki. Belehelyezzük a sütőedénybe és kinyújtjuk a másik lapot is a forma méretére.
A tésztákat a hűtőbe vagy a fagyaszóba tesszük, és megvárjuk, hogy kifagyjon. Ez azért fontos, mert ettől lesz a tészta nagyon könnyű és ropogós. Közben összekeverjük a gyümölcsöt a fűszerekkel, cukorral, és a lisztel. A sütőt 180°-ra előmelegítjük. Kivesszük a tésztákat a hűtűbűl és beleöntjük a gyümölcskeveréket. Rácsöpögtetjük az olvasztott vajat, és betakarjuk az előre kinyújtott tésztával.
Tésztából készíthetünk dekorációt a tetejére, de ez el is maradhat. A maradék tojásfehérjével megkenjük a tészta tetejét. Dúrva cukorral enyhén megszórjuk. A sütőbe helyezve kb. 45 – 50 perc alatt gyönyörű aranysárgára sütjük.
Az alma mennyisége attól függ, hogy mennyi fér az edénybe (tepsibe), mert jól tele kell tölteni gyümölccsel. Én úgy szoktam próbát tenni, hogy a tepsibe teszem a pucolt szeletelt gyümölcsöt és ha nem tölti ki eléggé, még több almát pucolok hozzá.
Az almás pite minősége azon múlik, hogy a leírt utasításokat mennyire pontosan tartjuk be. A tészta tetejére cukor helyett cukros diót is szórhatunk.
A sütőedény mérete: nagy kerek pite sütő vagy vastag öntött vas serpenyő: 22 –25 cm.
0 hozzászólás