Mákos kocka hozzávalók:
Tészta
20 dkg liszt
15 dkg vaj, vagy margarin
1 tojássárga
4 evőkanál víz
Töltelék
40 dkg darált mák
35 dkg cukor
Mákos kocka elkészítése:
A lisztet a vajjal, a tojássárgájával és a vízzel összegyúrjuk. Két cipóba osztjuk és 1 óráig hideg helyre tesszük. Közben elkészítjük a tölteléket.
A darált mákot a cukorral, a vízzel, a vaníliás cukorral sűrűre főzzük, tűzről levéve langyosra hűtjuk. Hozzákeverjük egyenként a 3 tojássárgát, a citrom héját és levét, majd a felolvasztott vajat, végül a 4 tojásfehérje keményre vert habját.
Az egyik cipót kinyújtva tepsibe tesszük, ráöntjük a mákos keveréket, egyenletesen elsimítjuk és lefedjük a második kinyújtott lappal. Villával megszurkálva tojással kenve, előmelegített sütőben lassú tűznél megsütjük.
Vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.
0 hozzászólás