Amerikai almás lepény hozzávalók:
4-6 személyre
Tészta
35 dkg liszt
18 dkg kockára vágott vaj
2 evőkanál porcukor
csipetnyi só
0,3 dl víz
Töltelék
80 dkg alma
13 dkg cukor
2,5 evőkanál liszt
1 kiskanál őrölt fahéj
1/4 kiskanál reszelt szerecsendió
1 evőkanál citromlé
4 dkg kockára vágott vaj
a tetejére porcukor
Amerikai almás lepény elkészítése:
A sütőt 180 C-ra előmelegítjük.
A tésztához a lisztet összemorzsoljuk a vajjal, és a porcukorral, csipetnyi sóval meg a vízzel, majd rugalmas tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva 15-20 percre jégbe hűtjük.
A töltelékhez meghámozzuk az almát, kicsumázzuk, cikkekre vágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. Összekeverjük a cukorral, a fahéjjal, a szerecsendióval meg a liszttel, majd csipetnyi sóval és citromlével ízesítjük.
A tészta felét lisztezett deszkán 2,5 cm vastag lappá nyújtjuk, és kibélelünk vele egy 24 cm átmérőjű kerek formát. A forma szélén kilógó részt levágjuk. A tölteléket belerakjuk, és egy kevés vízzel meglocsoljuk. Ráhintjük a kis kockákra vágott vajat. A maradék tésztát kerek lappá nyújtjuk, ráborítjuk, és a két tészta szélét összenyomkodjuk.
A leeső tésztából csíkot sodrunk, megcsavarva a tészta szélére fektetjük koszorú alakban, kissé rányomkodjuk. A felső tésztaréteget megszurkáljuk villával, hogy a sülés közben keletkező gőz elillanhasson. A tetejét megkenjük vízzel és megszórjuk a porcukorral.
A forró sütőben 55-60 perc alatt szép pirosra sütjük. A formában hagyjuk, melegen vagy hidegen tálaljuk.
0 hozzászólás