Egybensült malac hozzávalók:
egy kicsi, bontott, tisztított malac
zsír
füstölt szalonna
világos sör
só
citrom
majoránna vagy más zöldfűszer
Egybensült malac elkészítése:
A darabka füstöltszalonnát az egyik oldalán sűrűn és mélyen – hosszában, majd keresztben vagdald be – , egyféle „ecsetet” kell kapnod, hogy majd ezzel kenegethesd a malac bőrét. Az állat belsejét (a külsejét nem!) sózd meg, esetleg (ugyancsak belül) zöldfűszerrel is meghintheted. A külsejét dörzsöld át zsírral. A vékony, kiálló, gyorsan átsülő részeit (elsősorban a fülét és a farkát) burkold be alufóliával, hogy majd meg ne égjen.
A hasüregébe helyezz el egy alufóliába becsavart pezsgősüveget, vagy más olyan alkalmatosságot, amely megtartja a malac hátát, s megakadályozza, hogy sütés közben, vagy a későbbi mozgatáskor megroppanjon a gerince. A szájába tegyél egy nyers krumplit, hagymát vagy bármi olyasmit, amit a tálalásnál majd kicserélhetsz a citromra.
Egy tepsibe tegyél sütőrácsot – ennek az a feladata, hogy a malacot mindvégig kiemelje a kisülő zsiradékból, nedvekből – s erre fektesd hasára az állatot. Előmelegített sütőben, gyenge-közepes tűznél (kb 180 Celsius-fokon) süsd, s közben legalább negyedóránként dörzsöld át a bőrét a sörbe mártott füstöltszalonnával.
A sütési idő a bontott, nyers malac minden kilója után 45-55 perc. Teszteléként szúrjuk meg a nyakán a malacot, s ha a kibuggyanó lé már színtelen, akkor befejezhetjük a sütést.
A sütés utolsó szakaszában – az utolsó 20-30 percre – ne feledd a védőfóliák eltávolítását! Tálalás előtt a hasbélést vedd ki, s helyezz el egy egész citromot a malac szájában.
Ha marad a sültből, ne kísérletezz a felmelegítésével, kínáld hidegen, úgy lesz a legjobb.
0 hozzászólás