Zöldbabfőzelék hozzávalók:
2 kg zöldbab
10 dkg zsír
15 dkg liszt
5 dkg vöröshagyma
1 csomó petrezselyemzöld
3 dkg só
0,5 dkg fűszerpaprika
0,2 dl ecet (10%-os)
3 dkg cukor
30 dkg tejföl
3 l csontlé
Csontlé
50 dkg sertéscsont
30 dkg sárgarépa
25 dkg petrezselyemgyökér
10 dkg zellergumó
javasolt folyadékmennyiség (felére beforralva): 6 l
Zöldbabfőzelék elkészítése:
A friss zöldbabot megtisztítjuk, megmossuk, és kissé ferde, 2 cm-es darabokra vágjuk. A vöröshagymát finomra aprítjuk. A fokhagymát sóval pépesre dörzsöljük. A petrezselyemzöldet alapos mosás után finomra vágjuk.
A zöldbabot csontlében vagy vízben puhára főzzük.
Zsemleszínű rántást készítünk, melyben megpároljuk a vöröshagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát, a petrezselymet, végül a fűszerpaprikát. Hideg vízzel felengedjük, habverővel simára keverjük.
A főzelékhez adjuk a rántást, jól elkeverjük, és felforraljuk. Tejfölözzük, újra leforraljuk.
Sózzuk, majd ecettel és cukorral ízesítjük. Újból jól kiforraljuk.
0 hozzászólás