Tökfőzelék hozzávalók:

2,5 kg tök

3 dkg só

10 dkg zsír

15 dkg liszt

5 dkg vöröshagyma

1 csomó kapor

0,2 dl ecet (10%-os)

3 dl tejföl

2 dkg cukor

0,5 dkg fűszerpaprika

2 l csontlé

Csontlé

40 dkg sertéscsont

20 dkg sárgarépa

20 dkg petrezselyemgyökér

10 dkg zellergumó

javasolt folyadékmennyiség (felére beforralva): 4 l

Tökfőzelék elkészítése:

A tök két végét levágjuk. Vékony pengéjű éles késsel meghámozzuk.

Hosszában kettévágjuk, és a belső részét evőkanál segítségével kikaparjuk. A barnás foltokat, megpuhult részeket kivágjuk. A tök húsát hideg vízben megmossuk.

Tökgyalun legyaluljuk. Mindig hosszában haladva gyaluljuk, hogy szép egyenletes, hosszú szálakat kapjunk.

Ezután megsózzuk. A só vízelvonó hatású. Kivonja a tök víztartalmának egy részét, azonkívül ízesíti, puhítja is. Rövid ideig tartjuk a sóban majd kicsavarjuk.

A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. A kaporcsomót alaposan megmossuk, lecsurgatjuk. A megtisztított kaprot csomóba összefogjuk, a szárát levágjuk, majd finomra vágjuk.

A felhevített zsírban megfonnyasztjuk az apróra vágott vöröshagymát. Úgy pirítjuk meg, hogy világos maradjon.

Hozzáadjuk az elõkészített tököt. Óvatosan elkeverve, fedõ alatt, gyors tűzön saját levében félig puhára pároljuk, közben hozzáadjuk a finomra vágott kaprot és egy kevés ecetet. Csontlevest is adunk hozzá.

Tejfölös habarást készítünk. Finom szitán átszűrve állandó keverés közben hozzáadjuk a tökhöz. Óvatosan megsózzuk, cukorral ízesítjük. Mérsékelt tűzön készre forraljuk.

A tökfőzelékbe ízlés szerint egy kevés pirospaprikát is tehetünk, a kapor hozzáadása után. A tejfölt fele mennyiségben kiegészíthetjük tejszínnel.

A forróra előmelegített tálon tálalt tökfõzelék tetejére egy kevés tejfölt locsolunk.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 60 perc