Tejszínes parajfőzelék hozzávalók:
1,5 kg mélyhűtött paraj vagy 2,5 kg friss paraj
5 dkg só
12 dkb zsír
0,5 dkg fokhagyma
0,5 dkg törött bors
4 dl tej
0,5 dkg szódabikarbóna
1,5 dl tejszín
10 dkg vaj
2 l csontlé
Csontléhez
40 dkg sertéscsont
20 dkg sárgarépa
20 dkg petrezselyemgyökér
20 dkg zellergumó
javasolt folyadékmennyiség (felére beforralva): 4 l
Tejszínes parajfőzelék elkészítése:
Parajpürét készítünk. A friss parajt kiválogatjuk. A szárát letépjük. Többször váltott bõ vízben alaposan megmossuk, majd lecsurgatjuk.
Egy nagy lábasban a paraj mennyiségéhez viszonyítva sok vizet forralunk, és megsózzuk. Ha felforrt, hozzáadjuk a szódabikarbónát és a parajt. Felforraljuk, és mérsékelt tűzön, időnként megkevergetve puhára fõzzük. A szódabikarbónát azért adjuk a vízhez, hogy a paraj megtartsa zöld színét.
Leszűrjük, leöblítjük, és még melegen, szitán vagy gép segítségével pépessé törjük.
A fokhagymát sóval péppé zúzzuk. Világos rántást készítünk.
Hozzáadjuk a fokhagymát, gyorsan elkeverjük benne és azonnal felengedjük forró tejjel és csontlével.
Habverővel simára keverjük. Mindig annyi csontlevet adunk hozzá, hogy középsűrű „mártást” kapjunk.
Hozzáadjuk az áttört parajt vagy a mélyhűtött parajrürét. Gyorsan simára keverjük. Megsózzuk, törött borssal ízesítjük, és jól kiforraljuk.
Ha a parajfőzeléket túl sűrűnek találjuk, akkor annyi forró csontlével engedjük fel, hogy középsűrűségű legyen.
Végül hozzáadjuk a tejszínt. Ízét javíthatjuk, ha tálalás elõtt egy kevés vajat keverünk el benne, montírozzuk.
0 hozzászólás