Kirántott gomba hozzávalók:
gomba
tojás
liszt
olaj
zsemlemorzsa
Kirántott gomba elkészítése:
60 dkg gombát folyó vízben mossunk meg. A szárából készítsünk levest, vagy gombás rizst. Verjünk fel 3 egész tojást, és a lecsepegtetett gombafejeket forgassuk előbb lisztbe, majd tojásba, azután megint lisztbe, és újból tojásba, végül zsemlemorzsába. A panírozott gombafejek mindkét oldalát bő, forró olajban süssük világos pirosra. Lassú tűzön pirítsuk, hogy a gomba jól átsüljön.
A kalapos gombákat fejjel lefelé helyezzük a serpenyőbe, mert amíg a háta pirul, addig a keletkező gőztől a lemezes állomány puhára párolódik, és az így képződő “velő” még finomabbá teszi a kirántott gombát. Különösen előnyös a sütési sorrend betartása az intenzív ízű erdei gombáknál. Megsózva, melegen tálaljuk.
Párolt rizzsel vagy hasábburgonyával fogyasztható, de nagyon finom tartármártással is.
0 hozzászólás