Petrezselymes burgonyakrokett hozzávalók:
30 dkg áttört lisztes burgonya
10 dkg liszt
1 tojás
petrezselyemlevél
2 dkg vaj
1 púpozott mokkáskanál só
tojás, liszt, zsemlemorzsa a panírhoz
Petrezselymes burgonyakrokett elkészítése:
30 dkg főtt, áttört lisztes burgonyához még melegen adjunk 10 dkg lisztet, 1 előzőleg felvert tojást, 1 evőkanál apróra vágott petrezselyemlevelet, 2 dkg vajat, 1 púpozott mokkáskanál sót, és jól dolgozzuk össze. A fűszeres ételeket kedvelők keverhetnek bele egy csipet finomra őrölt szerecsendiót is.
Ezután liszttel meghintett gyúródeszkán formáljunk az alaposan kidolgozott tésztából kb. 1,5 cm vastag rudakat, és vágjuk fel kb. 4 centiméteres darabokra. Minél gyorsabban sodorjuk ki, mert a burgonyával kevert tészta hamar kilágyul, és egyre ragacsosabbá válik. Ezen sokan úgy segítenek, hogy az áttört krumplit hagyják kihűlni. A teljesen lehűlt burgonya azonban “megüvegesedik” és nehéz simára dolgozni.
Elengedhetetlen a lehűlés kivárása akkor, ha csak közepesen tömör burgonya van otthon, különben sokat fogunk kínlódni a tésztával. Végül verjünk fel 1 nagy vagy 2 kisebb tojást, és a rudacskákat forgassuk előbb tojásba, utána zsemlemorzsába, majd bő forró olajban, teljes lángon süssük ropogós pirosra.
0 hozzászólás