Sajtos fánk hozzávalók:
9 dkg vaj
1,5 dl tej
1/2 kiskanál só
1/2 kiskanál őrölt fehérbors
1/2 kiskanál curry
10 dkg liszt
3 egész tojás
10 dkg parmezán sajt
tartármártás vagy hollandi mártás
Sajtos fánk elkészítése:
Először vajazzunk ki egy nagyobb méretű zománcozott tepsit, majd készítsünk égetett tésztát úgy, hogy 1,5 dl tejet 9 dkg vajjal, fél mokkáskanál sóval, fél mokkáskanál őrölt fehérborssal és fél mokkáskanál curryvel forraljunk fel.
Ezután egyszerre adjunk hozzá 10 dkg lisztet, és közepes lángon addig kevergessük, amíg a massza az edény falától elválik, és egy csomóba összeáll. Ekkor süssük még 1 percig, majd vegyük le a tűzről, és tegyük egy mély tálba.
Lehűlés után egyenként dolgozzunk bele 3 egész tojást. Adjunk még hozzá 10 dkg reszelt parmezán sajtot, és keverjük simára. Végül a kivajazott tepsiben kiskanállal alakítsunk ki belőle gesztenye nagyságú halmokat.
Hagyjunk közöttük kb. 1 centiméternyi hézagot, mert sütés közben kétszeresére dagadnak. Előmelegített sütőben erősebb tűzön süssük 5 percig, hogy felhúzódjon, majd közepes tűzön még kb. 10 percig, hogy ropogósra süljön.
Legalább 10 percig ne nyissuk ki a sütő ajtaját, mert a tészta összeesik.
Az aranysárgára pirult apró fánkokat forrón szedjük ki a tepsiből, és lehűlve tálaljuk. Még finomabb lesz, ha a villára szúrt ropogós tésztát tartármártásba vagy hollandi mártásba mártogatjuk.
Hűtőszekrényben nem szabad tárolni. Nedves levegőjű helyiségben tartva hamar átgyöngül, de grillsütőben újra ropogóssá tehető.
0 hozzászólás