Vaníliás kifli hozzávalók:
30 dkg liszt
20 dkg vaj
4 dkg vanillincukor
egy csipet só
10 dkg darált dió vagy mandula
vaníliarúddal átitatott szőlőcukor
csokimáz
Vaníliás kifli elkészítése:
Előzőleg vékonyan vajazzuk és liszttel hintsük ki egy nagyobb méretű zománcozott tepsi alját, majd 30 dkg lisztet morzsoljunk össze 20 dkg szobahőmérsékletű vajjal. Keverjünk hozzá 4 dkg vanillincukrot, egy csipet sót, valamint 10 dkg darált diót vagy mandulát, és jól dolgozzuk össze a tésztát. Túl sokáig azonban ne gyúrjuk, mert a kéz melegétől megolvadó vaj kilágyítja. Ha nagyon lágy lenne, néhány percre tegyük a mélyhűtőbe, hogy megdermedjen.
Belisztezett deszkán nyújtsuk ki 40×40 cm méretűre, és szabdaljuk fel 8 centiméteres négyzetekre. Utána az egyik sarkából kiindulva átlósan csavarjuk fel az egyes tésztadarabokat úgy, hogy az alsó, lisztes felületük belül legyen, és hajlítsuk őket kifli alakúra. Akinek gondot okoz a rendkívül omlós alapanyag formálása, az nyújtsa a tésztát 1,5 cm vastagra, és vágja fel kb. 1,5 cm széles csíkokra. Az egyes szeleteket sodorja henger alakúra, majd darabolja fel kb. 6 cm hosszú rudacskákra, és hajlítsa kifli formájúra. Ezt a formát egyébként egy nagyobb és egy kisebb pogácsaszaggatóval esztétikusabban is kialakíthatjuk.
Végül helyezzük a kifliket a vajjal kikent tepsibe, és közepes tűzön süssük kb. 15 percig, amíg a tetejük csontszínűre pirul. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, mert akkor megkeseredik. Ha a sütőnk nem fűt egyenletesen, akkor a tepsi szélén levő süteményeket hamarabb szedjük ki.
Még melegen forgassuk vaníliarúddal átitatott szőlőcukorba, és lehűlve fogyasszuk. A forró kifliket rósejbnisütő kanállal ajánlatos kiemelni a tepsiből, mivel melegen még törékenyebbek, mint lehűlve.
Az ínyencek csokoládémázzal vonják be a kihűlt kifliket, így még finomabbak lesznek.
2–3 órára tegyük a hűtőszekrénybe, hogy a bevonat megszilárduljon, majd késsel óvatosan alányúlva szedjük fel a leragadt süteményeket, és rakjuk át egy másik tálra.
A fenti tésztából 25 db kisméretű kifli várható.
Hűtőszekrényben nem szabad tárolni.
0 hozzászólás