Gyümölcstorta hozzávalók:
gyümölcs
vaj
3 tojás
12 dkg barna cukor
1 dkg vaníliás cukor
18 dkg liszt
12 dkg lágy vaj
1 citrom
3 csapott mokkáskanál sütőpor
só
Gyümölcstorta elkészítése:
Először mossunk meg annyi idény jellegű gyümölcsöt, hogy egy kb. 30 cm átmérőjű tortaformában szétterítve egy kis hézag legyen közöttük. A nagyméretűeket (pl. őszibarack) vágjuk cseresznye nagyságú darabokra. Az így előkészített gyümölcsöt rakjuk az előzőleg vastagon kivajazott tortaformába, majd 3 egész tojást 12 dkg barna cukorral és 1 dkg vanillincukorral keverjünk habosra.
Utána adjunk hozzá 18 dkg lisztet, 12 dkg lágy vajat, 1 citrom reszelt héját, 3 csapott mokkáskanál sütőport, egy csipet sót, és jól összedolgozva öntsük a gyümölcsre. Apró gyümölcsök (pl. ribizli) használata esetén a tészta tetejére is rakjunk egy réteget.
Előmelegített sütőbe rakva, mérsékelt tűzön süssük kb. 20 percig, amíg a teteje zsemleszínűre pirul. Végül nyitott ajtó mellett hagyjuk a sütőben lehűlni, majd borítsuk ki egy nagyméretű süteményes tányérra, és a tetejét vaníliarúddal átitatott szőlőcukorral meghintve tálaljuk.
Télen kompótot vagy befőttet is használhatunk hozzá. Télálló, nyers gyümölcsökből vagy déligyümölcsből készítve azonban finomabb lesz. A kockákra vagy vékony szeletekre vágott almát formába helyezés előtt célszerű cukrozott fahéjba forgatni, mert így ízletesebb.
A torta fogyasztásánál ügyeljünk arra, hogy — a pitével ellentétben — sem a gyümölcstortánál, sem a lepénynél nem távolítják el a gyümölcsből a magvakat.
Szükség esetén a speciális gyümölcstortasütő forma kerek pizzasütő tepsivel helyettesíthető. Ha ezzel nem rendelkezünk, akkor megfelel egy vékony falú, legalább 28 cm átmérőjű, zománcozott lábas is.
0 hozzászólás