Gyümölcstorta hozzávalók:

gyümölcs

vaj

3 tojás

12 dkg barna cukor

1 dkg vaníliás cukor

18 dkg liszt

12 dkg lágy vaj

1 citrom

3 csapott mokkáskanál sütőpor

Gyümölcstorta elkészítése:

Először mossunk meg annyi idény jellegű gyümölcsöt, hogy egy kb. 30 cm átmérőjű tortaformában szétterítve egy kis hézag legyen közöttük. A nagyméretűeket (pl. őszibarack) vágjuk cseresznye nagyságú darabokra. Az így előkészített gyümölcsöt rakjuk az előzőleg vastagon kivajazott tortaformába, majd 3 egész tojást 12 dkg barna cukorral és 1 dkg vanillincukorral keverjünk habosra.

Utána adjunk hozzá 18 dkg lisztet, 12 dkg lágy vajat, 1 citrom reszelt héját, 3 csapott mokkáskanál sütőport, egy csipet sót, és jól összedolgozva öntsük a gyümölcsre. Apró gyümölcsök (pl. ribizli) használata esetén a tészta tetejére is rakjunk egy réteget.

Előmelegített sütőbe rakva, mérsékelt tűzön süssük kb. 20 percig, amíg a teteje zsemleszínűre pirul. Végül nyitott ajtó mellett hagyjuk a sütőben lehűlni, majd borítsuk ki egy nagyméretű süteményes tányérra, és a tetejét vaníliarúddal átitatott szőlőcukorral meghintve tálaljuk.

Télen kompótot vagy befőttet is használhatunk hozzá. Télálló, nyers gyümölcsökből vagy déligyümölcsből készítve azonban finomabb lesz. A kockákra vagy vékony szeletekre vágott almát formába helyezés előtt célszerű cukrozott fahéjba forgatni, mert így ízletesebb.

A torta fogyasztásánál ügyeljünk arra, hogy — a pitével ellentétben — sem a gyümölcstortánál, sem a lepénynél nem távolítják el a gyümölcsből a magvakat.

Szükség esetén a speciális gyümölcstortasütő forma kerek pizzasütő tepsivel helyettesíthető. Ha ezzel nem rendelkezünk, akkor megfelel egy vékony falú, legalább 28 cm átmérőjű, zománcozott lábas is.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 60 perc