Kindli hozzávalók:

1 kg liszt

36 dkg zsír

8 dkg porcukor

0,5 dkg só

0,5 dkg élesztő

1 evőkanál 54%-os rum

2 dl bor

65 dkg dió

55 dkg cukor

1 db citrom

szegfűszeg

fahéj

1 db narancs

25 dkg mazsola

12,5 dkg szőlő

35 dkg mák

Kindli elkészítése:

Egy kiló liszttel 36 deka zsírt gyorsan elmorzsolunk, 8 deka porcukrot, fél deka sót, pici langyos vízben elmorzsolt 1/2 deka élesztőt, 1 kanál rumot vagy bort és kb. 2 deci hideg vizet vagy bort teszünk hozzá, gyorsan összegyúrjuk és hideg helyen néhány órán át pihentetjük.

Azután 8 részre osztva cipóba formáljuk és vastag nyújtófával lehetőleg keveset lisztezve, gyufaszálnál valamivel vastagabbra kinyújtjuk.

Jól bekenjük az alábbi töltelékekkel, hosszúkásra összecsavarjuk és a tetejére ujjainkkal rovátkákat nyomkodunk. Kenjük és sütjük.

65 deka tisztított diót késsel darabosra vagdalunk és 28-30 deka cukorból, másfél deci vízzel főzött szirupot forrón ráöntünk, teszünk bele reszelt citromhéjat, pici szegfűszeget és törött fahéjat. Kihűtjük s ha nagyon kemény, pici vizet öntünk hozzá.

A tésztát bekenjük kevés olvasztott zsírral, mézzel meglocsoljuk, beszórjuk 12,5 deka mazsolával, 10 deka apróra vágott narancshéjjal, 12,5 deka feketeszőlővel, helyenként kevés lekvárt is tehetünk közé.

A máktöltelékhez 25 deka cukrot féldeci vízzel sziruppá főzünk és ezzel 35 deka darált mákot leforrázunk. Citromhéjat, kevés törött szegfűszeget, 12,5 deka mazsolát keverünk közé. Hidegen a tésztára kenve, kevés olvasztott mézzel és zsírral meglocsolva becsavarjuk.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 70 perc