Gombaleves rizzsel hozzávalók:
20 dkg gomba
fél diónyi vöröshagyma
egy csipet só
1 evőkanál étolaj
1 mokkáskanál só
1 evőkanál liszt
olaj, amennyit felvesz
1 mokkáskanál Vegeta
1 evőkanál rizs
Gombaleves rizzsel elkészítése:
20 dkg megmosott gombát, vagy ehető gombaszárat szeleteljünk fel.
Fél diónyi vöröshagymát vágjunk apróra, tegyünk rá egy csipet sót, és 1 evőkanál étolajon dinszteljük üvegesre. Adjuk hozzá a gombát, és azt is dinszteljük pár percig, majd engedjük fel 1,2 liter vízzel. Szórjunk rá 1 mokkáskanál sót, és lassan forralva fedő alatt főzzük kb. 10 percig, amíg a gomba megpuhul.
Ekkor 1 evőkanál liszthez adjunk annyi olajat, amennyit felvesz, és élénk tűzön habzásig hevítve készítsünk belőle rántást. Keverjünk bele egy kis csokor apróra vágott petrezselymet, majd a tűzről levéve tegyünk hozzá fél mokkáskanál fűszerpaprikát.
Hagyjuk langyosra hűlni, majd állandó kevergetés mellett engedjük fel annyi hideg vízzel, hogy tejszín sűrűségű legyen.
Ezután folyamatos keverés mellett lassan öntsük a rántást a levesbe, adjunk hozzá 1 mokkáskanál Vegetát, és forraljuk még néhány percig.
A kész levest melegen, csipetkével tálaljuk.
Ha másnapra is hagyunk belőle, akkor ne tegyük bele a csipetkét, mert megdagad és elázik benne.
Rizzsel is lehet dúsítani a gombalevest. Ebben az esetben a vízzel való felengedés előtt tegyünk 2 dkg (1 evőkanál) mosott rizst a gombához. Hűtőszekrényben tároljuk.
0 hozzászólás