Őszibarackdzsem hozzávalók:

őszibarack

méz

citromlé

Őszibarackdzsem elkészítése:

Mosás után az őszibarackot magozzuk ki, és a kettéválasztott barackokat további 5–6 darabra vágva helyezzük egy ismert űrtartalmú zománcozott fazékba, majd kb. 15 percig főzzük. Az édesítéshez literenként 30 dg mézet használjunk.

Ha megfőtt, fertőtlenített és jól elmosott üvegekbe töltsük a lekvárt, majd egy kicsit tegyük még egy rottyanásnyira oda őket egy hatalmas, széles fazékban, üvegestül.

Majd jól zárjuk le az üvegeket, és bugyoláljuk be meleg takaróval egy sötét helyen azokat, hogy legyen idejük lassan lehűlni.

Praktikák

Jó minőségű dzsemet csak a nyár végén, illetve kora ősszel érő magvaváló, kásás őszibarackfajtákból lehet készíteni.

Ezek közül különösen kiemelkedő ízű és nálunk legelterjedtebb a sampion fajta. Még intenzívebbé válik az őszibarack íze, ha a mézzel együtt hozzákeverünk literenként 1 evőkanál citromlevet is. Ezt a dzsemet elkészíthetjük puhára érett nektarinból, azaz kopasz őszibarackból is.

A Nektarindzsem íze egyébként inkább hasonlít a ringlószilvához, mint az őszibarackhoz.

 

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 120 perc