Rumos csörögefánk hozzávalók:
35 darab 8 dkg vaj/ margarin
35 dkg liszt + a nyújtáshoz
8 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
5 tojássárgája
2 evőkanál tejföl
1 evőkanál rum
a sütéshez olaj
a szóráshoz vaníliás porcukor
Rumos csörögefánk elkészítése:
A vajat/margarint felolvasztjuk. A lisztet mély tálba szitáljuk, belekeverjük a cukrot, a vaníliás cukrot és egy csipet sót. A közepébe mélyedést nyomunk, hozzáadjuk a tojássárgákat, a vajat, 1 evőkanál tejfölt, a rumot, és alaposan összedolgozzuk (ha túl kemény a tészta, még egy evőkanál tejfölt adunk hozzá). Folpackba csomagoljuk, és fél órára hidegre tesszük.
A tésztát lisztezett deszkán kb. 3 mm vastagra kinyújtjuk, majd derelyevágóval 8-10 cm oldalnagyságú négyzeteket vágunk belőle. A tésztadarabokat tetszőleges mintákká hajtjuk/vágjuk.
Nagy lábosban bőséges olajat forrósítunk, kis adagokban mindkét oldalukon világosra sütjük a fánkokat, papírtörlőre szedjük, és felitatjuk róluk az olajat. Tálra tesszük, melegen megszórjuk vaníliás porcukorral, és lekvárral körítve kínáljuk.
1 darab = 496 kJ/119 kcal
0 hozzászólás