Majonézes gombasaláta hozzávalók:

1/2 kiskanál só

1 kiskanál citromlé

30 dkg gomba

tartármártás

Majonézes gombasaláta elkészítése:

0,5 liter vízbe tegyünk fél mokkáskanál sót és 1 mokkáskanál citromlevet. 30 dkg gombát folyó vízben mossunk meg, szeleteljük fel, és az ízesített lében főzzük kb. 5 percig, amíg megpuhul. Utána kanállal kissé megnyomkodva szűrjük le, és ha kihűlt, keverjük össze a tartármártással. Hidegen tálalva, frissen fogyasszuk. Csak hűtőszekrényben tárolható.

Nem kell eldobni a gomba értékes tápanyagokat tartalmazó főzőlevét, ha nem 30, hanem 40 dkg gombát főzünk ki 6 dl vízben. Ebben az esetben a visszamaradó negyedrésznyi gombából és a teljes léből rendkívül ízletes gombalevest készíthetünk két személyre.

Ügyeljünk arra, hogy a gombát zománcozott edényben főzzük, mert a bevonat nélküli fémedényekben megfeketedik, és kellemetlen ízűvé válik.

Itt célszerű megemlíteni, hogy régen ezeket a hidegtálakat majonézzel készítették, és innen ered a nevük. Tartármártással azonban sokkal finomabbak, ezért ma már szinte mindenki így készíti a majonéz alapú zöldségsalátákat.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 60 perc