Kókuszos kocka másképp hozzávalók:
Piskóta:
1 egész tojás
20 dkg barna cukor
egy csipet só
fél mokkáskanál szódabikarbóna
5 dkg szobahőmérsékletű vaj
30 dkg liszt
1 dl tej
Csokikrém:
4 tojássárgája
12 dkg méz
egy csipet só
2 dl tejjel
negyed vaníliarúd
5 evőkanál kakaót
30 dkg vaj
A tetejére:
12 dkg kókuszreszelék
Kókuszos kocka másképp elkészítése:
1 egész tojást 20 dkg barna cukorral, egy csipet sóval és fél mokkáskanál szódabikarbónával keverjünk ki habosra. Adjunk hozzá 5 dkg szobahőmérsékletű vajat, és a pépet jól dolgozzuk össze 30 dkg liszttel. Végül keverjünk bele 1 dl tejet, hogy kenhető massza legyen belőle.
Egy kisebb zománcozott tepsi alját vékonyan vajazzuk ki, majd hintsük meg liszttel, és különböző helyekre adagolva gyakran vizezett simítókanállal egyenletesen kenjük szét benne a simára kevert sűrű masszát.
Mérsékelt tűzön süssük kb. negyedóráig. Ekkor szúrjunk a közepébe egy villát, és ha már nem ragad rá a még fehér massza, akkor zárjuk el a sütőt, és hagyjuk a tésztát benne zsemleszínűre sülni. A tepsit előmelegített sütőbe tegyük, és 10 percig ne nyissuk ki az ajtaját, mert gőz nélkül a felfúvódó massza összeesik.
Ennek a tésztának a legjellegzetesebb tulajdonsága, hogy könnyű és lágy, ugyanakkor nem olyan fullasztó, mint a több tojásból készült piskótatészták. A cukrot ne próbáljuk meg mézzel helyettesíteni, mert a méz szívóssá és rágóssá teszi ezt az alapanyagot. Az így elkészített sütemény közel sem lenne olyan omlós és kellemes ízű, mint a cukorból készült változat.
Ha lehűlt, a széleit vágjuk le, és a szivacsos tésztát szeleteljük fel kb. 3×5 centiméteres darabokra, majd töltsük meg főzött csokoládékrémmel.
A krémhez
4 tojássárgáját 12 dkg mézzel és egy csipet sóval verjünk fel habosra, majd lassan engedjük fel 2 dl pasztőrözött vagy előzőleg felforralt nyers tejjel. Állítsuk a tejes krémet takaréklángra, adjunk hozzá negyed vaníliarudat hosszában kettéhasítva, és állandóan kevergetve főzzük kb. háromnegyed órán keresztül. Mindjárt a főzés kezdetén tegyünk 5 evőkanál jó minőségű kakaót hozzá. Sűrítés alatt a kevergetést rövid időre se hagyjuk abba, mert különben a krém megcsomósodik, és kezdhetjük elölről az egészet. Időközben, ha már kezd sűrűsödni, vegyük le a tűzről. A kb. fél óráig sűrített masszát 30 dkg vajjal keverjük ki.
Töltsük meg a kockákat krémmel
Az egyes kockákat szeljük ketté, és a habosra kevert krémmel vastagon kenjük meg a közepét, majd az egymásra helyezett lapok oldalát, végül a tetejét is.
A krémmel megtöltött kockákat forgassuk meg 12 dkg kókuszreszelékben, és egy nagyobb tálon helyezzük őket egymás mellé. Ha időközben a massza kilágyulna, rövid időre tegyük a mélyhűtőbe. Amennyiben folyamatosan akarunk dolgozni, akkor állítsuk a krémes edényt jégkockával hűtött hideg vízbe. A változatosság kedvéért kókuszreszelék helyett használhatunk darált diót, mandulát, törökmogyorót, barackmagot és frissen pörkölt földimogyorót vagy pisztáciát is.
Aki szereti a különleges ízeket, az a megkent süteményt forgassa pirított szezámmagba. Előtte azonban fagyasszuk meg a kockákat, hogy ne ragadjon rájuk olyan vastagon a szezámmag. A szezámmagot zománc nélküli edényben takaréklángon, és állandó kevergetés mellett addig kell pirítani, amíg aranysárga lesz. Tovább ne süssük, mert megkeseredik.
0 hozzászólás