Kakaós lepény hozzávalók:
14 dkg dióbél
20 dkg baracklekvár
1 egész tojás
18 dkg barna cukor
egy csipet só
5 dkg vaj
2 púpozott evőkanál kakaó
1 csapott mokkáskanál szódabikarbóna
25 dkg liszt
2 dl tej
2 tojásfehérje
14 dkg barna cukor
Kakaós lepény elkészítése:
Először daráljunk le 14 dkg dióbelet, és keverjük össze 20 dkg baracklekvárral. Ezután 1 egész tojást, 18 dkg barna cukrot és egy csipet sót fakanállal verjünk habosra. Tegyünk hozzá 5 dkg szobahőmérsékletű vajat, 2 púpozott evőkanál kakaót, 1 csapott mokkáskanál szódabikarbónát, és keverjük simára. Adjunk a péphez 25 dkg lisztet, 2 dl tejet, és jól dolgozzuk össze.
Egy kisebb méretű, magas falú zománcozott tepsit vajazzunk ki, majd hintsük meg liszttel, és öntsük bele a híg masszát. Megvizezett simítókanállal egyenletesen kenjük szét benne úgy, hogy a közepe kissé homorú legyen, majd mérsékelt tűzön süssük kb. 20 percig, amíg felhúzódik, és megszilárdul.
Mialatt sül, verjünk fel 2 tojásfehérjét. Adjunk hozzá 14 dkg barna cukrot, és verjük kemény habbá. Amikor a tészta már elbírja a tölteléket, vegyük ki, és egyenletesen szétosztva kenjük rá a diós krémet, majd terítsük el rajta a habot. Tegyük vissza a sütőbe, és enyhe tűzön szárítsuk kb. fél óráig, amíg a teteje ropogóssá válik.
Ha teljesen lehűlt, fűrészfogú késsel vágjuk kisebb kockákra, és a tepsiből óvatosan kiemelve hidegen tálaljuk. Előtte azonban még a tepsiben metéljük le a széleit. Hűtőszekrényben nem szabad tárolni.
A fenti alapanyagból max. 24 db sütemény várható.
0 hozzászólás