Csokoládékenyér hozzávalók:
9 dkg vaj
12 dkg barna cukor
14 dkg darált dióbél
2 evőkanál kakaó
8 dkg olvasztott csokoládé
4 tojásfehérje
csipet só
6 dkg liszt
Csokoládékenyér elkészítése:
Először vajazzunk és lisztezzünk ki egy nagyobb méretű őzgerincformát, majd mérjük ki az előírt alapanyagokat. Utána 9 dkg szobahőmérsékletű vajat keverjünk habosra 12 dkg barna cukorral, majd dolgozzunk bele 14 dkg darált diót és 2 evőkanál kakaót, vagy 8 dkg olvasztott csokoládét.
A csokit grillsütőben, illetve mikrohullámú sütőben olvaszthatjuk fel a legegyszerűbben, de vigyázzunk, hogy ne melegítsük túl, mert akkor “meghomokosodik”. Gyújtsuk be a sütőt, és állítsuk 180 °C–ra (nyolc osztású skálán 3. fokozat), majd 4 tojásfehérjét egy csipet sóval verjünk kemény habbá.
Óvatosan forgassuk a tojáshabot a kakaós pépbe, majd teaszűrővel szitáljunk rá 6 dkg lisztet, és a főzőkanállal ezt is finoman dolgozzuk bele. Végül öntsük a pépet a kikent formába, simítsuk el a tetejét, és mérsékelt tűzön süssük 5 percig, hogy felhúzódjon, majd enyhe tűzön még kb. fél óráig, amíg a próbatűre nem ragad rá a massza.
Amikor lehűlt, borítsuk ki a formából, és kb. 2 cm széles szeletekre vágva hidegen tálaljuk. Gusztusosabb lesz, ha előtte a bordázott tetejét meghintjük vaníliarúddal átitatott szőlőcukorral. Hűtőszekrényben nem szabad tárolni.
Amennyiben középen kettévágva sűrű baracklekvárral megtöltjük, finom desszert lesz belőle. A fenti mennyiségből max. 15 szelet sütemény várható.
0 hozzászólás